Dramaten Foto: Jonas Ekströmer/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Styrelseordföranden: ”Det gäller inte en enskild händelse”

Uppdaterad
Publicerad
Sedan dokumentären om Josefin Nilsson, Älska mig för den jag är, sändes i SVT har skarp kritik riktats mot Dramaten, bland annat med anledning av arbetsmiljön. Under måndagen hölls en presskonferens på Dramaten mot bakgrund av att vd:n och teaterchefen, Eirik Stubø, nu avgår.

Beskedet om Stubøs avgång kom efter ett möte som hölls för Dramatens anställda under måndagsförmiddagen, med anledning av SVT:s uppmärksammade dokumentär om den folkkära artisten Josefin Nilsson.

Men på frågan om beslutet om Eirik Stubøs avgång är direkt kopplad till dokumentären om Josefin Nilsson svarar styrelsens ordförande Ulrika Årehed Kågström nej.

– Det är en sammantagen bedömning, det gäller arbetsmiljön och inte en enskild händelse.

Beslutet om Eirik Stubøs avgång fattades enligt Ulrika Årehed Kågström i morse.

”Fört samtal under lång tid”

– Eirik och jag har fört samtal under ganska lång tid, men styrelsen fattade beslut i morse 8.30.

Ulrika Årehed Kågström säger även att hon tycker att Dramaten har varit bra på att hantera de anmälningar som kommit angående arbetsmiljön och olika former av trakasserier.

– I samband med metoo dokumenterade vi vittnesmål, vi hade externa jurister som tittade på hur de hanterades och det gjordes en noggrann genomlysning för att titta på allt som kommit upp till ytan, både anonymt och med namn. Allt som kom upp till ytan då hanterades.

Styrelseordförande i Dramaten Ulrika Årehed Kågström ovice VD Maria Groop Russel som nu blir ny VD på pressträff efter beskedet att Eirik Stubö lämnar arbetet som vd och konstnärlig ledare Foto: TT

Maria Groop Russel ny vd

Styrelsen har utsett nuvarande vice vd Maria Groop Russel till ny vd med omedelbar verkan. Hon säger att den senaste veckans diskussioner har handlat mycket om det förflutna.

– Berättelsen om Dramaten har så många lager. Det handlar både om 90-talet och vad som hände då och det som händer nu. Man pratar fortfarande om Dramaten på 90-talet, men Dramaten nu är även en väl fungerande arbetsplats där man skapar stor konst, säger hon och fortsätter:

– Vi har redan påbörjat ett stort arbete.

Den man som är knuten till Dramaten, och som dömdes för misshandel av Josefin Nilsson på 90-talet, är upprinnelsen till Dramatens nuvarande kris.

Angående hur man ska förändra allmänhetens bild av Dramaten säger Maria Groop Russel att teaterkonsten åter måste hamna i fokus.

– Genom att jobba med arbetsmiljön på ett modernt sätt och det gör Dramaten redan. Konsten måste få ta plats, jag har svårt att tro att det inte går att förena, det är ingen på Dramaten som inte tror på det.   

Eirik Stubø har sex månaders uppsägningstid och ett avgångsvederlag på tolv månadslöner. Enligt Expressens uträkning uppgår ersättningen till 2,1 miljoner kronor.

Kulturnyheterna söker Eirik Stubø.

Eirik Stubø

Visa
  • Föddes 1965 i Narvik, Norge.

  • Gift med skådespelaren Kirsti Stubø.

  • Utbildad regissör vid Statens Teaterhøgskole i Oslo.

  • Chef vid Rogaland Teater i Stavanger 1997-2000, där han bland annat regisserade Lars Noréns Rumäner.

  • Chef vid Nationaltheatret i Oslo 2000 – 2008.

  • 2009 vann han det norska teaterpriset Heddaprisen, för bästa regi för Henrik Ibsens Rosmersholm. För samma uppsättning vann han även norska Kritikerprisen.

  • 2007 mottog Eirik Stubø det prestigefyllda Off-Broadway-priset, OBIE Award, för bästa regi av Vildanden som producerades på Nationaltheatret men spelades även i New York.

  • 2013 blev Eirik Stubø teaterchef på Kulturhuset Stadsteatern.

  • 2014 utsågs han till chef för Dramaten. Han tillträdde 2015.

  • Under sin tid som chef vid Dramaten har han regisserat ett flertal uppsättningar som Oidipus/Antigone (2017), Den goda viljan (2016) och En natt i den svenska sommaren (2018)

Källor: Svenska Dagbladet och Expressen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dokumentären om Josefin Nilsson

Mer i ämnet