Prins Harrys memoarer ”Den andre” slår världsrekord

Publicerad

Prins Harrys självbiografi ”Den andre” har satt världsrekord. Boken, som släpptes den 10 januari, är den snabbast säljande icke skönlitterära boken någonsin, enligt Guinness Rekordbok.

Boken, vars originaltitel är ”Spare”, sålde i över 1,4 miljoner exemplar bara första dagen i USA, Storbritannien och Kanada. Det tidigare rekordet innehades av Barack Obamas bok ”Ett förlovat land” som såldes i 887 000 exemplar på utgivningsdagen.

Konflikten med prins William

I ”Den andre” skriver prins Harry bland annat om sorgen efter prinsessan Dianas död, om konflikterna med brodern prins William, om sina erfarenheter av kokain och om hur många människor han dödat som militär i Afghanistan, men också om vad som ledde fram till att han bröt med det brittiska kungahuset och bosatte sig i USA.

I samband med boksläppet har prinsen gjort flera uppmärksammade tv-intervjuer.

Kritik efter Netflixseren

Johan T Lindwall, chefredaktör på Svensk damtidning, har kallat boken för uppriktigheten unik och sensationell, men också oroväckande.

I december släpptes dessutom Netflixdokumentären “Harry & Meghan” som följer hertigparet av Sussex liv. Serien har väckt starka reaktioner och fått kritik i brittiska media för att ge en skev bild.

Prinsparet själva menar att de i serien ger sin bild av vad som egentligen hände.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.