Många av Europas public service-bolag har haft motgångar de senaste åren. Foto: TT

Konflikter kring public service på flera håll i Europa

Uppdaterad
Publicerad

I Schweiz vill många skrota radio- och tv-avgiften, den danska regeringen vill göra stora nedskärningar och i Polen har man problem med oberoendet. På många håll i Europa haltar de statliga radio- och tv-tjänsterna.

På söndag går folket till val i Schweiz, efter ett förslag om att avskaffa den statliga radio- och tv-avgiften. Utan avgift – ingen framtid för schweizisk public service.

Men Schweiz är inte det första landet där public service blir ifrågasatt eller förändrat. Så gott som alla public service-bolag i Europa har stött på olika hinder i form av ekonomiska nedskärningar, politisk inblandning och ett försämrat förtroende från folket under de senaste åren.

Nedskärningar i Danmark

I Danmark vill regeringen skära ner på resurserna till Danmarks Radio (DR) och har tidigare velat privatisera den offentligt ägda tv-kanalen TV2.

Chefer för public serivce-bolag runt om i Europa skrev i januari under ett gemensamt dokument i protest mot nedskärningarna.

Propaganda i Polen

För ett drygt år sedan ville det polska partiet Lag och rättvisa begränsa journalisters tillträde till det polska parlamentet, men backade från förslaget efter stora protester.

Ministrarnas inflytande över det polska public service är alltjämt stort, och många journalister har sparkats för att de vägrat göra vad de uppfattar som propaganda för staten.

Israels public service stängdes ner

Israel beslutade förra våren om att stänga ner landets public service-kanaler helt, vilket upprörde många israeliska journalister.

Premiärministern anklagades för att vilja strama åt kontrollen av public service-media och lätta på granskningen av sin egen regering. Beslutet överklagades och nedläggningen stoppades några dagar senare.

Minskade resurser överlag

Bosnien Hercegovinas public service har under en längre tid varit nära en finansiell kollaps och ekonomiska åtstramningar i public service märks av i till exempel i Frankrike och Österrike. Även Spanien, Italien och Grekland har skurit ned väsentligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.