Black lives matter-rörelsen demonstrerar i Köpenhamn. Foto: TT

”Musiken gör protesterna ännu mer attraktiva”

Uppdaterad
Publicerad

Frihetsrörelsen i Hongkong, Navalnyj-demonstrationerna i Ryssland och danska anti-lockdownorganisationen Men in black. Dagens proteströrelser har alla sina egna kamplåtar som både delas i sociala medier och sjungs på demonstrationer.

– Musiken har förmågan att skapa känslomässig energi och det är väldigt viktigt för en proteströrelse, säger sociologiprofessorn Håkan Thörn.

Mette ciao som riktar sig mot den danska statsministern Mette Frederiksen och är en cover på den italienska partisansången Bella ciao, har under de senaste månaderna hörts eka på Köpenhamns gator. Den sjungs av Men in black, en rörelse som protesterar mot de danska coronarestriktionerna, och den är skriven av rapparen Danny ”Rozenberg” Rosenberg.

– När vi hade startat upp Men in black så behövde vi en låt vi kunde sjunga när vi marscherade. Jag skrev låttexten på tio minuter, säger han.

Partyhit om korruption

Mette ciao är en raplåt och enligt Håkan Thörn, professor i sociologi som gett ut en bok om revolutionära låtar 1968, har just rapmusiken haft en mobiliserande kraft i proteströrelser de senaste decenieerna. Det gäller allt ifrån allt från Black power-rörelsen i USA till den svenska samekampen.

– I rapmusiken är det musikaliska uttrycket och texten integrerade, därför är det särskilt väl lämpat för protestmusik, säger Håkan Thörn.

Men i Ryssland, där det demonstreras mot att regimkritikern Aleksej Navalnyj fängslats, är det istället en partyhit som driver med korruption och överdåd i form av vattendiscot i Putins palats, som blivit rörelsens soundtrack.

– Att kombinera musik med humor och ironi är väldigt effektivt för vem vill inte vara på skrattarnas sida?, säger Håkan Thörn.

I Hongkong har det protesterats mot en lag om utlämnande av medborgare till Kina. Demonstranterna har sjungit en pampig hymn vid namn Glory to Hong kong, skriven av pseudonymen Thomas dgx yhl.

– Den för tankarna till Internationalen eller We shall overcome, nästan som en nationalsång, säger Håkan Thörn.

Gör protesterna attraktiva

Han tror att coronarestriktionerna kan bidra till att fler lockas av demonstrationerna.

– Väldigt många längtar efter att befinna sig på torget med andra människor och att man sjunger och dansar, det tror jag gör protesterna ännu mer attraktiva.

Men om musiken är så viktig för proteströrelserna, finns det inte en risk att hårda låttexter leder till våld? Nej, det tror inte danske rapparen Rozenberg.

– Det är ett metaforiskt budskap, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.