Foto: Christian Palma/TT

Pussy Riots nya låt går till attack mot det ryska valet

Publicerad

Hård kritik mot korruption, censur och demokratisk nedmontering ackompanjerat av tunga beats. Med den nya låten Elections går punkprovokatörerna Pussy Riot till attack mot helgens val i Ryssland, där president Vladimir Putin blev omvald.

”Det är valdag i Ryssland (gissa vem som vinner??)” skrev den ryska punk- och aktivistgruppen Pussy Riot på sitt twitter-konto under söndagen.

I samma meddelande skrev gruppen även om sin nya singel, Elections, som är en protest mot ”18 år av Putins makt”, skriver the Guardian. 

”Förgiftningar, tortyr, mord”

I låten hörs rader som ”I sex år ska vi slåss, slåss/Vi kommer inte att lyda under den här perioden”.

I ett skriftligt meddelande som släpptes tillsammans med låten frågar sig Pussy Riot: ”Vad har 18 år av Putins makt gett oss?”. Enligt gruppen är svaret: arresteringar, förgiftningar, tortyr, mord av politiska aktivister, institutionaliserad korruption, ekonomisk ojämlikhet och censur i medier, skolor, internet, och människors hjärnor.

I Sverige sågs Pussy Riot senast i form av medlemmen Maria Aljochina som läste utdrag ur sin bok Riot Days på Dramaten i Stockholm i samband med Internationella kvinnodagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.