Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Foto: Jessica Gow/TT

Regeringen vill skärpa straffen för upphovsrättsintrång

Uppdaterad
Publicerad

I en lagrådsremiss föreslår regeringen nu att straffen ska skärpas för de allvarligaste fallen av intrång i varumärken, patent och upphovsrätt.

– Det måste finnas stabila förutsättningar för företag, kulturarbetare och uppfinnare att kunna försörja sig, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Kulturnyheterna.

Förslaget innebär att de allvarligaste fallen av intrång ska kunna leda till upp till sex års fängelse.

– Bara när det gäller förfalskade varor så pratar vi om mer än sju miljarder i förlorade skatteintäkter till följd av den här typen av fusk. Det vill vi komma åt, säger Morgan Johansson.

Så kallade immateriella tillgångar, som till exempel patent, varumärken och licensrättigheter, har enligt regeringen ökat i betydelse de senaste 30-40 åren. Morgan Johansson säger att de samtidigt ser en trend med fler intrång i den typen av tillgångar.

– Det förekommer mer av den här typen av problem och då vill vi möta det med en starkare lagstiftning.

Vill komma åt de stora aktörerna

Kulturnyheterna har tidigare granskat poddbranschen och hittat flera exempel på upphovsrättsintrång, men Morgan Johansson är tveksam till att poddbranschen kommer att påverkas om förslagen går igenom.

– Det vi vill komma åt är de större aktörerna där det också finns stora värden. Men jag ska ju inte utesluta att det också kan omfatta den typen av verksamhet. Det blir upp till åklagare och domstolar att bestämma var man ska dra gränserna, säger Morgan Johansson.

Vad hoppas ni att förslaget ska få för effekter?

– Att fusket och fifflet kommer att minska. Att det kommer bli lättare att skydda sina varumärken och det man har skapat om man är musiker eller filmskapare till exempel, säger Morgan Johansson.

Vill ha stabila förutsättningar för kulturarbetare

Enligt förslaget ska det också bli enklare för åklagare att väcka åtal för till exempel varumärkes- och patentintrång än det har varit tidigare.

– Det innebär att vi skulle få se fler åtal för just den sektorn, säger Morgan Johansson och fortsätter:

– Det måste finnas stabila förutsättningar för företag, kulturarbetare och uppfinnare att kunna försörja sig. Det krävs ett starkt skydd och nu skärper vi det.

Lagförslagen föreslås träda i kraft den 1 september 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.