Julia Samojlova. Foto: Skärmdump från Youtube

Rysslands bidrag kan stoppas från Eurovision song contest

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska sångerskan Julia Samojlova kan stoppas från att tävla i Eurovision Song Contest i Kiev.
Enligt ukrainska nyhetsbyråer finns dokument upprättade av landets säkerhetstjänst som förbjuder henne att resa in i Ukraina.

Dokumenten förbjuder Julia Samojlova, som ska representera Ryssland i Eurovision Song Contest i Kiev i maj, att resa in i landet för att tävla, rapporterar den ukrainska nyhetsbyrån Interfax Ukraina.

Den ukrainska säkerhetstjänsten SBU vill inte ge henne inresetillstånd eftersom hon medverkade i en konsert på Krimhalvön 2015, efter att landsdelen tagits i besittning av Ryssland från Ukraina. Därmed kan det betraktas som att Samojlova bryter mot ukrainsk lag.

Finns en svart lista

Något slutgiltigt beslut ska inte vara taget. 

– Dokumentet med inresetillståndet har förberetts. Lagen bör vara lika för alla. Hon var inte bara på Krim, hon lämnade också spår i sociala medier där hon tog upp Ukraina, landets styre och dess väg mot integrering i Europa. Min åsikt är tydlig. Jag tycker inte att hon bör besöka Ukraina, säger Vasyl Hrytsak, chef för SBU till ukrainska medier till nyhetsbyrån UNIAN.

”Kommer att protestera”

Enligt SVT:s korrespondent Elin Jönsson, har inget officiellt beslut om Julia Samojlovas inträde i landet kommunicerats.

– Det är motsägelsefulla uppgifter här. Vissa hävdar att det redan finns ett beslut om att hon ska släppas in och andra att något beslut inte har tagits, men något officiellt uttalande finns inte, säger hon.

Det handlar framförallt om Samojlovas resa till Krim genom Ryssland 2015, som gjordes utan tillstånd från ukrainska myndigheter. Att resa via Ryssland till Krim utan ett sådant tillstånd är att bryta mot ukrainsk lag.

– Det här är en stor debatt i både Ryssland och Ukraina. Det finns krafter här som tycker att hon inte ska släppas in i landet. De kommer säkerligen att protestera hela vägen, säger Elin Jönsson.

”Kontrollerad av Kreml”

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om att ukrainska myndigheter har upprättat en svart lista, med namn på flera ryska artister som inte är välkomna i landet.

Julia Samojlova finns inte med på listan, men Anton Gerasjtjenko, rådgivare på inrikesministeriet i Ukraina, har i ett långt inlägg på Facebook förklarat att han anser att valet av henne är en provokation mot värdlandet.

”Det råder inga tvivel om att valet av Rysslands Eurovisionkandidat var kontrollerat av Kreml. De kan inte ha varit ovetande om att Julia Samojlova har varit på turné i det ockuperade Krim och därför bryter mot ukrainsk lagstiftning”, skriver han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ESC 2017

Mer i ämnet