Ur utställningen ”Anne Frank – Om jag bara får vara får vara mig själv” Foto: Bo Ljungholm

Forum för levande historia får 3,5 miljoner extra

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten som arbetar för öppenhet och mot rasism måste nu snabbt besluta om hur pengarna ska användas.

Forum för levande historias uppdrag är att informera om brott mot mänskligheten, Förintelsen och att främja demokrati och tolerans. I vårpropositionen utökas dess anslag med 3,5 miljoner kronor, vilket motsvarar sex procent av myndighetens budget. Pengarna är inte öronmärkta för ett särskilt projekt. 

— Pengarna kommer att gå in den befintliga verksamheten, ute i landet, och förstärka den, men exakt hur de kommer att användas vet vi inte än, säger Johan Perwe, pressansvarig Forum för levande historia.

Vårbudgeten 2016

Insatser för ett öppnare samhälle

Tillskottet till Forum för levande historia är en del i regeringens särskilda satsning på demokrati och öppenhet och mot rasism. Myndigheten hade inte själva äskat om extra pengar inför vårbudgeten.

– Den här regeringen ser allvarligt på polariseringen och rasismen i samhället, som vi arbetar för att motverka. Vi ser såklart positivt på tillskottet, det är mycket pengar för oss, säger Johan Perwe.

Pengarna måste användas under hösten 2016. Forum för levande historia behöver därför snabbt besluta om hur och var de ska utnyttjas.

Förslag om bredare uppdrag

Även oppositionspartiet Kristdemokraterna förde, under partiets kommun- landstingspolitiska dagar i Västerås, i helgen upp Forum för levande historias arbete. Partiledaren Ebba Busch-Thor föreslog då att myndigheten skulle få ytterligare ett uppdrag – att även informera om den våldsbejakande islamismen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårbudgeten 2016

Mer i ämnet