Komikerna Anton Magnusson och Simon Gärdenfors. Foto: Under produktion/TT

Kritiserade komikerduon kvar i SVT:s humorprogram

Publicerad

I början av sommaren hamnade Anton Magnusson och Simon Gärdenfors i en kritikstorm efter att flera kända svenskar reagerat på en låt signerat den fiktiva karaktären Mr. Cool. Nu meddelar SVT att komikerduon kommer att delta i humorföreställningen Släng dig i brunnen i höst. Men om de sedan syns i det slutredigerade programmet beror delvis på vad de skämtar om.

Tidigare i sommar sa Hanna Dowling, avdelningschef på SVT kommunikation att de övervägde huruvida Anton Magnusson och Simon Gärdenfors skulle få delta i humorföreställningen Släng dig i brunnen, och att programledningen ville ta ett välgrundat beslut. Nu meddelar Thomas Hall, programchef för SVT nöje, att beslut tagits.

Värnar yttrandefriheten

”Mitt beslut att låta dem medverka baseras i första hand på att licensbetalarna fortsatt ska känna sig trygga med att SVT värnar om yttrandefriheten och att vi då och då måste ha överseende med att konstnärer, artister och komiker för sin fortsatta utveckling utmanar gränser och söker provokation.” skriver Thomas Hall i ett pressmeddelande.

De två komikerna hamnade i blåsväder efter att flera kända svenskar, bland andra skådespelaren Mia Skäringer och författaren Elaine Eksvärd i början av sommaren kritiserade en låt med titeln Knulla barn av Magnussons fiktiva figur Mr Cool. Simon Gärdenfors rappar i låten.

Osannolikt att pedofilskämt visas

Komikerna får delta i Släng dig i Brunnen, men det återstår att se om de sedan syns i det slutredigerade programmet som sänds i SVT i höst.

Varför är det oklart om de syns i det slutredigerade programmet?

– Det är fyra kvällar med ungefär 18 komiker så ingen är garanterad att synas i programmet, säger Thomas Hall till Kulturnyheterna.

Vad kan påverka huruvida SVT väljer att sända komikernas nummer?

– De är välkomna och har samma förutsättningar som alla andra, det enda som kan påverka är om polisutredningen tar en vändning vi inte nu kan förutse, eller om de frångår manus och börjar dra skämt som vi känner att vi inte vill vara delaktiga i – tomma provokationer, säger Thomas Hall.

Får de skämta om pedofili?

– Pedofiliskämt på scenen får de ansvariga för föreställningen ansvara för men jag har svårt att se att det skulle komma med i programmet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer