Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ur arkivet: År 2022 öppnade Sjöfartsmuseet igen efter fyra års renovering, där bland annat ett nytt, mycket större, akvarium tillkom. Se mer i klippet. Foto: SVT

Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg är Årets museum 2024

Uppdaterad
Publicerad

Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg har utsetts till Årets museum 2024. Det tillkännagavs i dag på museernas vårmöte i Karlstad.

Efter omfattande renovering öppnade Sjöfartsmuseet Akvariet upp portarna igen år 2022. Den, enligt juryn, nyskapande omvandlingen är en av orsakerna till att museet i år koras som årets museum.

Juryns motivering:

”Sjöfartsmuseet Akvariet fungerar idag som en arena för kunskap, engagemang och handling som ger inspiration till besökare att ta aktiv del i att bevara vår historia, våra hav och vår planet.”

På museet finns ett akvarium på 1100 kvadratmeter och utställningar om bland annat ekosystem, människor på världshaven och Göteborgs varvshistoria.

Sveriges museer och Svenska ICOM står bakom utmärkelsen som delas ut för 28:e gången.

Årets museum

Allmänheten har kunnat föreslå sitt favoritmuseum till juryn, som i år fått in över 30 förslag och valt ut tre slutkandidater: Bildmuseet i Umeå, Eskilstuna Stadsmuseum och Sjöfartsmuseet Akvariet. Utmärkelsen, ett vandringspris i form av en glasskulptur designad av Bertil Vallien, delades ut under museernas vårmöte i Karlstad 23:e april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.