Mona Caron är konstnären bakom väggmålningen som nu pryder lägenhetshuset i Partille. Foto: Eva Hultstrand

Skandinaviens största väggmålning klar – ogräs på höghus i Partille

Uppdaterad
Publicerad

Nya offentliga konstverk har tagit plats i tolv kommuner i Göteborgsområdet, under den nyligen avslutade gatukonstfestivalen Artscape. En av platserna är Partille, som numera har Skandinaviens största väggmålning i form av en gigantisk maskros.

– Jag ville visa på kraften i att bryta igenom och ta sig upp hela vägen över staden, säger gatukonstnären Mona Caron.

Mona Caron växte upp i Schweiz, men började sin mångåriga karriär som samhällsengagerad gatukonstnär i San Francisco. Först gjorde hon motiv som speglade olika delar av det lokala civilsamhället och skapade stop motion-filmer av växter som utvecklar sig längs gömda väggar i staden.

När hon lade ut några av filmerna från Youtube började erbjudanden om att göra större och med synliga verk i andra städer strömma in. Hennes signaturverk har blivit olika former av gigantiskt ogräs som numera pryder väggar i länder över hela världen.

– När jag spenderade flera veckor i streck med en väldigt detaljerad muralmålning i San Francisco märkte jag hur ogräs runt omkring mig dök upp och togs bort, om och om igen. Jag tänkte att det är precis så man gör motstånd mot orättvisor, man är uthållig och beredd på motgångar, säger Mona Caron till Kulturnyheterna.

Nytt landmärke

Som en av 28 gatukonstnärer från hela världen bjöd den svenska gatukonstfestivalen Artscape in Mona Caron till att göra Skandinaviens hittills största väggmålning på ett nästan 50 meter högt lägenhetshus i Partille kommun utanför Göteborg, synlig från både tågspåren och den närliggande motorvägen. Hittills är det ingen som har klagat på det nya landmärket.

– Växter är ganska okontroversiella, det är när det kommer in människor i motivet som det brukar bli kontrovers. Det har jag upplevt flera gånger när jag gjorde verk som speglade olika stadsdelar och grupper inom dem. Folk tror ofta att man målar dit något i en väggmålning för att glorifiera det, men så är det inte nödvändigtvis, man förmedlar en historia, säger Mona Caron.

Skeptiska politiker

Kristina Svensson, chef på kultur- och fritidsförvaltningen i Partille, berättar att politiker i några av kommunerna där gatukonstnärerna installerat sina verk har varit skeptiska till konstprojektet.

– Det är en relativt ny konstform som en del är lite misstänksamma emot. Men de flesta har varit positiva när konstverken väl kommit på plats, säger hon.

I Partille är det två höghusväggar och en gångtunnel som fått agera målarduk.

– Trygghetsmätningar visar att de som bor i höghusområdet inte känner sig lika trygga som i den övriga kommunen. Då tänker man kanske att man måste ha fler poliser på gatorna. Men jag vet att det är minst lika effektivt att sprida skönhet och konst och bygga stolthet och identitet på det viset, säger Kristina Svensson.

Vad gör ni om folk börjar klaga?

– Om den stora majoriteten hade känt sig upprörda och besvikna och skämdes för att bo här hade man fått göra något åt det. Men Artscape har haft riktlinjer om att det inte skulle bli något politiskt utmanande eller explicit sexuellt på väggarna, och vi har litat på dem.

Artscape pågick 27 maj-16 juni. Nästa projekt är en gatukonstfestival i Ljusdals kommun i Hälsingland 2-4 augusti.

Kommuner som fått nya offentliga konstverk:

Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.