Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Evelina Varas. Foto: SVT/TT

Stoppad poesidebut ges ut på nytt förlag

Uppdaterad
Publicerad

Evelina Varas bok Hjärslagen marknadsfördes från det tidigare förlaget som en självbiografisk berättelse om kvinnomisshandel. Efter rädsla för att verkliga personer skulle känna igen sig drogs boken in. Nu ges en omarbetad version ut av ett nytt förlag.

I pressmeddelandet som skickades ut inför boken Hjärtslagens släpp beskrevs boken av förlaget It-Lit som en chockartad anklagelseakt om kvinnomisshandel. Förövaren skulle vara en känd kulturpersonlighet. En vecka senare meddelade förlaget att boken inte kunde ges ut med hänvisning till att verkliga personer kunde kännas igen.

”Pressmeddelandet har gjort boken omöjlig att någonsin publicera, för den kan aldrig läsas som ett skönlitterärt verk nu”, skrev författaren Evelina Varas då.

Nu kommer boken ges ut av ett nytt förlag i omarbetad version, något Dagens Nyheter var först med att rapportera.

”Svårt att läsa med rena ögon”

– Grundstommen är lika, men den är omarbetad. Jag fattar att det blir svårt för läsaren att se den med rena ögon, men jag hoppas att den kan läsas som det verk den är, jag tycker texten förtjänar det, säger Evelina Varas till Kulturnyheterna.

Evelina Varas berättar att hon blivit konaktad av flera förlag, men många av dem hade en politisk anknytning hon ville slippa.

– Jag har kunnat vara närvarande, jag förlorade lite kontrollen över marknadsföringen med It-Lit. Jag ville inte att den skulle få en politisk färg. Jag ville bara att den skulle vara så ren som möjligt, säger hon.

Hjärtslagen ges ut den 1 juni av förlaget Orakel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer