Foto: Ali Lorestani/TT

Stort varsel drabbar statliga museer

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens krisstöd räckte inte. Nu varslar myndigheten Statens maritima och transporthistoriska museer, där totalt fyra museum ingår, om uppsägning av 69 anställda.

– Det här slår hårt, alldeles för hårt. Men vad gör man när det inte finns pengar? säger Leif Grundberg, överintendent för myndigheten, till Kulturnyheterna.

Vasamuseet är ett av de statligt finansierade museer som kommer få ta del av det krisstöd på totalt 319 miljoner kronor som regeringen aviserade i början av maj.

Men resurstillskottet har inte löst alla problem. Statens maritima och transporthistoriska museer kommer nu varsla om uppsägning av 69 av totalt 270 anställda, något som Fackförbundet ST:s tidning Publikt var först med att berätta.

Leif Grundberg är överintendent för myndigheten där Vasamuseet, Sjöhistoriska museet i Stockholm, Järnvägsmuseet i Gävle samt Marinmuseum i Karlskrona ingår.

Hur varslen fördelas mellan museerna är ännu inte klart.

– Det kommer att påverka alla fyra museum på ett jättetråkigt sätt. Vi kommer att tappa kompetenta medarbetare som är entusiastiska att berätta om vårt kulturarv, säger Leif Grundberg till Kulturnyheterna.

– Det här slår hårt, alldeles för hårt. Men vad gör man när det inte finns pengar? Vi gör det här för att rädda verksamheten långsiktigt.

”Vad gör man när det inte finns pengar?”

Halva myndighetens budget är baserad på besöksintäkter från Vasamuseet. Vasamuseet får inga i dag inga anslag utan finansieras helt av biljettintäkter. När besökarna uteblir får det stora ekonomiska konsekvenser.

– 85 till 90 procent av besökarna är utländska turister och de kommer ju inte nu. Då finns det inte pengar till hyra och löner, säger Leif Grundberg.

– Vi skulle behöva en grundfinansiering för framtiden men det ligger inte i systemet i dag för hur regeringen styr vår verksamhet, men vi för en dialog om det.

Effekter i flera år framåt

Mats Djurberg, museichef för Sjöhistoriska museet i Stockholm, beskriver att de haft en jobbig tid sedan slutet av mars då museet tvingades stänga till följd av coronapandemin.

– Vi har dragit ner och sparat på allt vi har kunnat. Myndigheten har förlorat betydande intäkter i stort och även om Sjöhistoriska får anslag så drabbas vi dubbelt eftersom Vasamuseet har en så pass extrem situation med stora intäktsbortfall, säger Mats Djurberg till Kulturnyheterna.

Han tror att det kommer att bli fortsatt tufft under lång tid framöver.

– Krisen kommer få effekter för oss i flera år framåt och omställningsarbetet kommer fortsätta. Med stor sannolikhet kommer det inte komma lika många besökare som 2019, framför allt kommer de utländska besökarna blir färre, och då måste vi anpassa verksamheten utifrån det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.