Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening Foto: Leif R Jansson/Pontus Lundahl/TT

Kritik mot lagförslag om att porta biblioteksbesökare

Publicerad

Svensk biblioteksförening protesterar mot det nya lagförslaget om tillträdesförbud, som gör det möjligt att bland annat porta människor från biblioteken.

– Bibliotekens uppgift är att vara öppna för alla, säger Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening till Kulturnyheterna.

Det var i förra veckan som en utredning överlämnades till justitieminister Morgan Johansson (S). Utredningen föreslår en ny lag om tillträdesförbud för bland annat bibliotek. Lagen skulle göra det möjligt att neka en person tillträde till bland annat ett bibliotek om man bedömer att det finns en risk för att personen kommer att begå brott på platsen, eller trakassera någon där. Det ska också bli möjligt att porta en person.

”Bibliotekarier ska inte agera ordningsvakter”

Men enligt Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening, är tillträdesförbud inte rätt väg att gå.

– Det är ett huvudmansnsvar att agera när det är stök och bråk, det ska inte ligga på enskilda bibliotekarier att agera ordningsvakter. Ett lagförslag om tillträdesförbud skulle direkt påverka personalen: vem ska fatta beslut om en person ska portas och på vilka grunder? Man utsätter personalen för något de inte ska behöva göra, säger Karin Linder till Kulturnyheterna.

Enligt utredningen skulle tillträdesförbudet utfärdas av åklagare efter att polisanmälningar och domar granskats. Förbudet gäller högst ett år, och kan förlängas. Även utredaren som står bakom utredningen är tveksam till regleringen, berättar Karin Linder.

– Utredaren är tydlig med att det finns många skäl att säga nej till detta. Ett skäl är att bibliotekens uppgift är att vara öppna för alla. Ett lagförslag som detta får stora konsekvenser, även om det är bra att man nu ser de problem som speglas i biblioteksverksamheten.

Bibliotekarier känner stor oro

En undersökning från 2017 som fackförbundet DIK har gjort visar att en majoritet av Sveriges bibliotekarier känner en större oro och otrygghet jämfört med tidigare. Bakgrunden är stök och brott på biblioteken, något som Kulturnyheterna har rapporterat om tidigare.

Samtidigt tror Karin Linder att det finns andra, mer effektiva sätt att komma tillrätta med problemen.

– En lösning är att man ser till att det finns tillräckligt med personal, att man använder personalen på rätt sätt och att lokalerna är ändamålsenliga. Ofta är det så att man pressar in biblioteksverksamheten i äldre lokaler, vilket inte är optimalt. Sedan tror jag att man måste  jobba närmare där problemen ligger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.