Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ett välavvägt beslut, sett till att det är programpunkter som riktar sig till små barn”, säger SD:s partisekreterare om beslutet att stoppa sagostunder med drag queens.

Sverigedemokraternas partisekreterare om försök att stoppa sagostund: ”Välavvägt beslut”

Uppdaterad
Publicerad

På riksnivå har Sverigedemokraterna ställt sig bakom principen om armlängds avstånd – att politiker inte ska lägga sig i kulturinstitutioners verksamhet. Men på kommunnivå ville en politiker i Trelleborg stoppa en sagostund med drag queens på ett lokalt bibliotek. Nu säger SD:s partisekreterare att det var ett ”välavvägt beslut”.

I Tidöavtalet, som regeringspartierna tagit fram tillsammans med Sverigedemokraterna, står det inskrivet att principen om armlängs avstånd till kulturen ska hållas. Det betyder att politiker kan sätta ramar för hur stora anslag kulturella institutioner eller konstnärer ska få, men att de inte ska lägga sig i innehållet.

Trots detta försökte kultur- och fritidsnämndens tillträdande ordförande Magnus Isgren (SD) i Trelleborg stoppa en sagoläsning med två dragshowartister på ett bibliotek, något SVT tidigare rapporterat om.

Sent på onsdagseftermiddagen kom dock beskedet att Trelleborgs kulturnämnd kör över SD och att dragartisterna välkomnas att ha sagostund.

Innan beskedet intervjuade Kulturnyheterna Sverigedemokraternas nye partisekreterare Mattias Bäckström Johansson, som då sa att han står bakom att kommunpolitiker ska få bestämma över skattefinansierad verksamhet. Samtidigt menar han att partiet står bakom principen om armlängds avstånd.

– Ingen ska påverka det konstnärliga innehållet, däremot är det inte lika med att man ska kunna göra vad som helst med skattepengar, säger han.

”Välavvägt beslut”

Dragshowartisterna i fråga har artistnamnen Miss Busty och Miss Shameless. Den senarenämnda har i tidigare sammanhang kallat sig Shameless Winehore och det passar sig inte när man läser sagor för barn, anser Mattias Bäckström Johansson.

I Trelleborg är det ju frågan om att kulturnämndens tillträdande ordförande påverkar det konkreta programinnehållet hos det lokala biblioteket och alltså inte hållit armlängds avstånd, vad tycker du om det?

– Det är ett välavvägt beslut, det är programpunkter som riktar sig till små barn med delar som har sexuella inslag med typen av namn som ”vinhora” och ”fröken skamlös” och jag tror att de flesta nog förstår det olämpliga i det.

Kritik från kulturministern

Under tisdagen skrev kulturminister Parisa Liljestrand (M) till Kulturnyheterna att Tidöavtalet är tydligt när det gäller armlängds avstånd.

”Jag tycker precis som tidigare att politiker inte ska styra över innehållet i kulturutbudet, exempelvis sagostunder, och det gäller politiker både på nationell som lokal nivå”.

Armlängds avstånd

”Principen om armlängds avstånd formulerades av nationalekonomen John Maynard Keynes efter andra världskriget. Han ställde sig frågan om hur ett system skulle utformas så att staten kan stödja kulturen utan att den kidnappas i propagandasyfte, som var fallet i Tyskland. Keynes förslag blev att politiker ska besluta om anslagen men inte över det konstnärliga innehållet. I stället skulle institutioner upprättas på armlängds avstånd från den politiska makten. I Sverige fick vi Kulturrådet och Konstnärsnämnden.”

Text: KRO, konstnärernas riksorganisation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.