Josefin Nilsson. Arkivbild från 1996. Foto: Hasse Fridén/TT

SVT anmäls till Granskningsnämnden för Josefin Nilsson-dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s dokumentär om Josefin Nilsson har engagerat över 2,5 miljoner tittare med sitt porträtt av sångerskans liv. Dokumentären berättar också om en dom mot en tidigare pojkvän gällande misshandel av Nilsson. Nu anmäler han SVT till Granskningsnämnden.

Den skådespelare som under nittiotalet hade ett förhållande med Josefin Nilsson dömdes 1998 för hot och misshandel mot sångerskan. Det porträtterades i SVT:s dokumentär Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är, och filmen resulterade i ett stort engagemang på sociala medier. Bland annat ordnades en manifestation utanför den teater som skådespelaren varit verksam på under hashtaggen #brinnforjosefin.

Skådespelaren, som inte namngavs av SVT i dokumentären, skriver nu själv i en debattartikel i Aftonbladet att han tagit hjälp av advokater och anmäler nu SVT till Granskningsnämnden.

”I egenskap av public serviceföretag har SVT ett stort publicistiskt ansvar. I deras sändningstillstånd står det att de ska vara opartiska och sakliga. SVT kontaktade mig aldrig innan dokumentären sändes. Jag gavs aldrig någon möjlighet att bemöta det som påstås i dokumentären” skriver skådespelaren i debattartikeln.

”Människor hotar att döda honom”

Skådespelarens advokat, Sargon de Basso, säger till Kulturnyheterna att han anser att dokumentären brister i saklighet och frågan om opartiskhet.

– Det påstås att min klient har orsakat Josefin Nilssons död. Det uttrycks explicit i dokumentären, och det är ett fullkomligt grundlöst påstående. Det är det påstående som väckt en oerhörd vrede hos allmänheteten, och utsatt honom för ett direkt hatdrev som saknar motstycke i modern svensk historia, säger han.

– Vi påstår att SVT brustit i sitt publicistiska ansvar.

Vad menar du att dokumentären har fått för konsekvenser för honom?

– Han har levt under ett direkt hot, från första dagen efter att dokumentären sändes till idag, Han har fått brev hem, sms, där människor hotar att döda honom och stycka honom. De har till och med skickat bilder på hur det ska gå till, säger Sargon de Basso.

– Han har inte kunnat vistas utomhus under normala former.

”Vi tar självklart avstånd från hot och hat”

Ansvarig utgivare för dokumentären, Martin Vårdstedt, säger till Kulturnyheterna att han inväntar Granskningsnämndens bedömning.

– Vi vill inte förekomma den här prövningen utan vi väntar på att se hur de bedömer det här fallet. Vi vill inte gå in på det mer än så. Vi tar självklart avstånd från hot och hat. Ingen är ju namngiven i filmen, den handlar om Josefin Nilsson och hennes liv. Det är hennes berättelse, säger Martin Vårdstedt.

Kulturnyheterna har sökt skådespelaren utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dokumentären om Josefin Nilsson

Mer i ämnet