Alexander Karim ligger bakom kampanjen #jagtackarnej. Sarah Dawn Finer och Peter Jöback är två av de som delat den Foto: TT/SVT

Skådespelare och artister i upprop efter dokumentären: ”Nu får det vara nog”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s dokumentär om Josefin Nilsson har väckt starka känslor. Under helgen uppmärksammades den avlidna sångerskan i sociala medier, och ljusmanifestationer till hennes minne hölls i Stockholm.

Nu reagerar flera svenska artister och skådespelare mot vad de ser som en undermålig hantering av mäns våld mot kvinnor i kulturbranschen.

I dokumentären ”Älska mig för den jag är” berättar Josefin Nilssons familj och vänner om det våld som Ainbusk-sångerskan utsattes för i en nära relation på 90-talet, och hur det satte fysiska och psykiska spår i den folkkära artisten som avled 2016.

– Hon fick sådana sparkar och slag mot hela sin kropp som aldrig läkte, säger systern Marie Nilsson-Lind i dokumentären.

Dokumentären om Josefin Nilsson

Efter att dokumentären lades ut i SVT Play under fredagen har reaktionerna varit mycket starka. Ämnet har dominerat sociala medier och i Stockholm hölls även en stor ljusmanifestation på lördagskvällen.

Skådespelare kräver förändring

En lång rad svenska artister och skådespelare har uttryckt sorg och vrede över Josefin Nilssons öde. Under måndagen lanserade skådespelaren Alexander Karim ett upprop under hashtaggen #jagtackarnej, där han själv lovar att aldrig mer arbeta med män som dömts för våld mot kvinnor i kulturvärlden – och uppmanar sina kollegor att följa efter:

”Jag tackar nej. Och jag tycker att även du ska tacka nej. Jag talar till mina kollegor. Regissörer, producenter, författare, teaterchefer – om vi tillsammans bara tackar nej, kan vi tvinga fram förändring”, skriver Karim i debattartikeln på Nyheter24.

Flera följer efter

Flera andra kulturaktörer, däribland Morgan Alling, Sarah Dawn Finer, Kajsa Ernst, Sofia Helin och Peter Jöback, har uttryckt sin förfäran och vrede över vad de ser som en undflyende och accepterande hållning i kulturbranschen gentemot våldsamma och gränsöverskridande män.

”Nya strukturer och förhållningssätt måste till. Det räcker inte med 'Vi tar avstånd från kränkningar och våld'. Hur tänker ni uppnå målet? MAKTHAVARE, VAD ÄR PLANEN?”, skriver skådespelerskan Julia Dufvenius på Instagram.

”Det handlar om att prata mer med varandra. Hjälpa varandra. Försöka sätta oss i varandras sits, blotta våra rädslor och bryta mönster och normer. Nya vindar blåser nu. De kan rädda livet på en utsatt kvinna. Är det lätt? Nej. Är det nödvändigt? Ja. Är det livsviktigt? Ja”, skriver Sarah Dawn Finer under hashtaggen #jagtackarnej. 

Kulturnyheterna har sökt Alexander Karim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dokumentären om Josefin Nilsson

Mer i ämnet