Aftonbladets Åsa Linderborg och Lars Vilks debatterar det fria ordet. Foto: TT

SVT livesänder debatten med Lars Vilks

Uppdaterad
Publicerad

Står journalistkåren upp för Lars Vilks? Kluvenheten är stor inför den kontroversielle konstnären och debattören.

Det fria ordet är temat för årets Gräv i Göteborg. En av höjdpunkterna tros bli programpunkten Late Night Show där Lars Vilks deltar. Det gör även Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet, som försvarar Vilks yttrandefrihet men alltid ifrågasatt hans motiv.

Journalisterna Belinda Olsson och Janne Josefsson leder debatten, som också livesänds på SVT:s hemsida på fredagskvällen, med start klockan 20:30.

– Jag tror att många är kluvna till honom. Själv är jag nyfiken på hur han tänker när han deltar i en konferens i USA där man pratar om muslimer som råttor och hävdar att ”jag är bara en betraktare”, säger Belinda Olsson.

– Sedan ska det bli intressant att fråga journalisterna på plats hur många som skulle publicera hans teckningar idag. Och har han en agenda eller inte? Det tror jag att folk undrar över.

In i det sista var Lars Vilks medverkan på konferensen hemlig. Anledningen var att Vilks, av säkerhetsskäl, inte skulle kunna komma om informationen läckte ut. Belinda Olsson är förvånad över att det gick att bevara hemligheten.

– Jag har känt till det i över en och en halv månad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lars Vilks

Mer i ämnet