SVT om samarbetet med Nils Bergman: ”Hade agerat annorlunda om vi visste”

Uppdaterad
Publicerad

Rättegångspodden kritiseras av anhöriga till brottsoffer för att göra underhållning av personliga tragedier utan att fråga. Poddens skapare har också gjort två dokumentärserier för SVT.

– Det är gravt olämpligt att arbeta så. Så skulle vi aldrig jobba, säger Ingemar Persson, ansvarig utgivare för SVT dokumentär.

Rättegångspodden, som behandlar kända rättsfall, använder offentlighetsprincipen för att begära ut ljudinspelningar från bland annat rättegångar, polisförhör och larmsamtal till 112. Materialet klipps sedan ihop till radiodokumentärer där lyssnarna får höra anhöriga och förövares egna berättelser om mord och andra grova våldsbrott.

Kulturnyheternas granskning visar att fem familjer vars fall tagits upp i Rättegångspodden inte blivit tillfrågade om de ville medverka i podden innan avsnitten publicerades. De beskriver det som ”ett slag i ansiktet” och att det lett till ett ”återupprepande av traumat”.

Poddgranskningen

”Vi har våra rutiner”

Rättegångspoddens skapare, Nils Bergman, har även gjort två dokumentärserier för SVT. En av dem handlar om det så kallade Arbogafallet. Även i serien används judinspelningar. Ingemar Persson menar dock att alla anhöriga som hörs i Arbogafallet har kontaktats innan serien sändes.

– Vi har ju våra rutiner och samtliga som är med har kontaktats i förväg och gett sitt godkännande, säger han.

”Hade agerat annorlunda om vi visste”

Ingemar Persson har vid intervjutillfället inte tagit del av hela granskningen och har inte tidigare hört talas om att det riktats kritik mot Nils Bergman och Rättegångspodden.

– Skulle vi vetat att det fanns så stort missnöje så skulle vi förmodligen ha funderat över det. Det klart att vi hade agerat annorlunda om vi visste från början, säger Ingemar Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poddgranskningen

Mer i ämnet