SVT visar film med iransk aktivist dömd till 38 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

SVT visar den iranska regissören Jafar Panahis dokumentär-spelfilmshybrid Taxi Teheran från 2015. I filmen förekommer människorättsaktivisten Nasrin Sotoudeh som nyligen dömdes till 38 års fängelse och 148 piskrapp i Iran.

I början av veckan gick svenska PEN ut och fördömde en ny dom mot den iranska juristen och människorättsaktivisten Nasrin Sotoudeh. Hon greps sommaren 2018 och fängslades. Hon hade då utan vetskap dömts till fem års fängelse. Nu har Iran skärpt straffet till 38 år och 148 piskrapp för att hon ”konspirerat mot regimen” och för att ha förolämpat landets högsta ledare Ayatolla Ali Khamenei.

Har belagts med arbetsförbud

Filmregissören Jafar Panahi, som belagts med arbetsförbud men ändå lyckas fortsätta göra långfilm, gjorde filmen Taxi Teheran år 2015. I den halvdokumentära filmen kör regissören taxi i Irans huvudstad Teheran och plockar upp olika personer. En av dem är Nasrin Sotoudeh som i klippet ovan pratar om sin klient Ghoncheh Ghavam som frihetsberövades när hon försökte se en herrvolleybollmatch. Ghavam frigavs i slutet av 2014.

Taxi Teheran finns i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.