Foto: TT

Taylor Swift vinner rättegång

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Taylor Swift krävde en dollar för det som hon hävdade var sexuellt ofredande av en radio-dj. Nu har domen fallit. Radioprofilen anses skyldig och Swift kommer att ersättas med den symboliska summan, rapporterar BBC.

I ett pressmeddelande från Taylor Swift som BBC har tagit del av efter domen skriver hon bland annat: ”Jag hoppas kunna hjälpa dem vars röster också behöver höras. Därför kommer jag inom en nära framtid att ge donationer till flera organisationer som hjälper offer för sexuellt ofredande att försvara sig själva”.

Teckning från rättssalen. Foto: TT

Det var i samband med en spelning 2013 som den manliga radioprofilen var bakom scenen. Då passade han på att ta bild tillsammans med Taylor Swift och ska enligt uppgift ha stoppat in handen under artistens kjol och tagit tag i hennes rumpa.

LÄS MER: Taylor Swift kräver en dollar för sexuellt ofredande

Kort därefter berättade Taylor Swift om händelsen och radioprofilen avskedades. Han stämde då Swift för att ha förstört hans karriär efter hennes anklagelse. Taylor Swift valde då att stämma honom tillbaka men för sexuellt ofredande.

LÄS MER: Stämningen mot Taylor Swift avvisas

Taylor Swift krävde symboliska en dollar, motsvarande åtta kronor, i skadestånd för att sätta ett exempel för andra kvinnor så att de ska slippa offentliga förnedringar.

LÄS MER: Taylor Swift vittnar i rätten: ”Det var väldigt chockartat”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.