Tidningen Amelia backar från artikel. Foto: TT/Faksimil Amelia

Tidningen Amelia kritiseras av Polisen: ”Vi ser en skyldighet att kommentera”

Uppdaterad
Publicerad

”Kvinnorna som tänder på makt och pengar”, så lyder en rubrik i tidningen Amelia om fenomenet ”sugardejting” som fick Polisens operativa avdelning att reagera. ”Samtidigt som vi försöker varna barn, ungdomar och vuxna om farorna publicerar tidningen Amelia denna artikel”, skrev polisen Simon Häggström på Instagram. Nu backar Amelia från artikeln.

Artikeln ”Kvinnorna som tänder på makt och pengar”, från tidningen Amelias senaste nummer handlar om så kallad sugardejting. Alice, 27 (som egentligen heter något annat), får dyra klockor, resor och spa-behandlingar av män i utbyte mot hennes sällskap och ibland sex. Hon säger att hon träffar männen genom att vara i miljöer där rika människor är, men även via nätet.

Nu kritiseras artikeln av Polisen för att inte ta den så kallade sugardejtingens baksidor på allvar.

– Vi är kritiska för att den skönmålar en marknadsplats som vi ser som en ingång till ren prostitution. När vi jobbar med de här sajterna och träffar de – i många fall barn – som ligger ute på de här sidorna är det brottsoffer som utsätts för övergrepp, säger Emil Eisersjö, sektionschef vid Nationella operativa avdelningen (Noa)

Emil Eisersjö, sektionschef på underrättelseenheten vid polisens Nationella operativa avdelning Foto: Carl Cato/TT

Laglig prostitution

Den 10 juli gick Noa ut med ett pressmeddelande där de kritiserade de så kallade sugardejting-sajterna. Tanken är att kvinnor ska kunna träffa rika män som betalar dem för deras sällskap i form av gåvor och flärd. Polisen menar dock att de oftast används som rena prostitutionssajter.

– Det blir ett legalt sätt att skada sig själv och prostituera sig och alla är inte över 18 år. Är det vuxna människor som kommer överens om att dejta varandra, och hur man sen lägger upp ekonomin och gåvor, struntar vi ju fullständigt i, säger Emil Eisersjö.

Tycker du att det finns något problem med att Polisen har synpunkter på vad som publiceras i en tidning?

– Vi ska ju inte kritisera artiklar om vi inte ser att det fanns en risk för brottsoffer. Journalistiken i sig bryr vi oss inte om, utan det handlar om vad medborgarna i slutändan kan hamna i för situationer. Då har vi en skyldighet att kommentera det.

Backar från artikeln

Sedan polisen Simon Häggström publicerade ett kritiskt Instagraminlägg har tidingen Amelia backat från artikeln.

”Efter att ha lyssnat på kritiken från bland andra Simon Häggström, polis som är specialiserad på prostitution, så håller jag med om att reportaget ger en för lättsam syn på fenomenet”, skriver tidningens chefredaktör Maria Sognefors på Amelias sajt och fortsätter:

”Amelia har aldrig haft för avsikt att glorifiera fenomenet eller på något sätt locka kvinnor till prostitution med den här artikeln. Vi tar avstånd mot alla typer av sexuella övergrepp och all form av människohandel.” Tidningen har nu bjudit in polisen för ett samtal för att ”ta ansvar för att motverka sexuella övergrepp”.

Kulturnyheterna har sökt Maria Sognefors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.