”Nu ska vi gå på en galamiddag tillsammans med alla andra vinnarna och juryn. Sedan ska vi gå och sätta oss på ett riktigt enkelt hak på någon av Cannes gator,” säger Guldpalmsvinnaren till SVT Nyheter. Foto: TT

Tio frågor till Guldpalms-vinnaren Ruben Östlund

Uppdaterad
Publicerad

Den nyblivne guldpalmsvinnaren Ruben Östlund berättar för SVT Nyheter att han planerar att smyga iväg från festen ikväll för att njuta av nattens tystnad. Och hans nästa mål är att flytta på statyn ”Kopparmärra” i Göteborg.

Du har precis vunnit Guldpalmen – hur känns det?

– Det känns fantastiskt kul såklart. Jag hörde att det bara är jag och Alf Sjöberg som har vunnit Guldpalmen. Det passar mig utmärkt, säger Ruben Östlund, till SVT Nyheter.

LÄS MER: Guldpalmen till Ruben Östlund

Trodde du att du skulle vinna?

– Jag trodde att jag hade en chans, men jag tänkte att valet nog skulle bli mer av tradition och kanske mer av ett politiskt val eftersom det är 70-års jubileum för festivalen nu. Men jag hoppades såklart… Det här är ju fantastiskt – fy fan vad kul

”Det här är ett skådespel”

Vad tänkte du när du hörde att det var ni som vann?

– Då skrek jag rakt ut, man hinner inte tänka så mycket. Sedan kramade jag om Claes (huvudrollsinnehavaren Claes Bang) och min flickvän Syna.

– När man plötsligt står på scenen och pratar så känns det surrealistiskt. Och så vet man att det är en fiktion. Det här är ett skådespel. Och det är väldigt nyttigt att ha det i baktankarna för att hålla kontakt med verkligheten.

LÄS MER: Favorittippad Östlund fick stående ovationer i Cannes

Hur kändes det att stå på scenen med guldpalmen i din hand?

– Det var ju jättekul. Det kändes väldigt bekvämt och naturligt.

Hade publikvrål i bakfickan

Vad var det för gemensamt vrål som genomfördes?

– Det var ju ”lavinvrålet” som jag gjorde på Guldbaggegalan. Jag försökte få fotograferna att vända sina kameror mot publiken, så de skulle få bilder på en smokingklädd publik som skriker rätt ut.

Så det var planerat?

– Ja, den har man ju i bakfickan.

LÄS MER: The Square ”en smärtsamt underhållande resa”

Varför tror du att ”the Square” vann Guldpalmen?

– Väldigt många har sagt att de tycker att det är roligt att det är en komedi som vinner, för det har inte hänt på många år. Om filmerna ska kännas värda att göra för mig ska de ha ett innehåll som är viktigt. Så det i kombination med humor tror jag att många har uppskattat.

”Ska njuta av natten i tystnad”

Hur ska ni fira ikväll?

– Nu ska vi gå på en galamiddag tillsammans med alla andra vinnarna och juryn. Sedan ska vi gå och sätta oss på ett riktigt enkelt hak på någon av Cannes gator. Då blir det bara kärnan i teamet som har jobbat tillsammans och min flickvän. Då ska vi njuta av natten i tystnad.

Tror du verkligen att du kommer få vara i fred?

– Ja, vi kommer smyga iväg. Vi är experter på det.

Vad är nästa mål om du blickar framåt?

– Ett av målen är att vi ska flytta ”Kopparmärra” (Karl IX:s ryttarstaty) i Göteborg. Vi tycker man ska ersätta den platsen med en ruta istället. Filmens utgångspunkt är ju en konstinstallation, en symbolisk plats som ska påminna oss om vårt gemensamma ansvar. Det finns redan en sådan plats i Värnamo och två i Norge och nu tycker jag att vi ska bygga en i Göteborg också. Då vill vi flytta Kopparmärra till Gustav II Adolf istället. Projektet heter ”pappa kom hem”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmfestival

Mer i ämnet