Första Muminboken fyller 75 år

Uppdaterad
Publicerad

Tove Janssons välkända Mumintroll firar 75 år i år. Mindre välkänt är hur berättelsen om den fridfulla Mumindalen från början var en flykt från krigets mörka skuggor.

– Hon skapar en spänning i sin skildring, en föreställning om en idyll som existerar parallellt med hotet av en katastrof, säger Elina Druker, professor i litteraturvetenskap.

När bomberna föll i Finland 1939 påbörjade Tove Jansson den första berättelsen om Mumintrollet. När andra världskriget senare tog slut 1945 gav hon ut den första Muminboken – Småtrollen och den stora översvämningen. 

Berättelsen blev en spegling av kriget med faror, förlust och sorg där Mumindalen blev dess motpol – en fridfull idyll.

– Tove Janssons berättelser om Mumin är ofta lustfyllda och äventyrliga men har ändå en tråd av utsatthet och ett sökande av trygghet. Hon skapar en spänning i sin skildring, en föreställning om en idyll som existerar parallellt med hotet av en katastrof eller undergång, säger Elina Druker, professor i litteraturvetenskap.

Debuterade samtidigt som Astrid Lindgren

Mumins debutår 1945 blev ett riktigt barnboksår där flera författare debuterade, såsom Astrid Lindgrens Pippi Långstrump och Lennart Hellsings Katten blåser i silverhorn. Det blev en vändpunkt efter kriget där den yngre generationen tog avstånd från föregångarnas idéer och traditioner.

– Vi ser en tydlig brytpunkt efter kriget då en yngre generation illustratörer och författare ville göra något nytt. Barnböcker är ett område där du ibland kan göra saker du inte kunde göra i den vanliga konsten. Man flyger lite under radarn vilket ger en möjlighet att vara djärvare, mer experimentell, säger Elina Druker.

Ingen succé från början

Mumins debut var dock ingen succé till en början. Medan Pippi Långstrump sålde 20 000 exemplar på ett par veckor sålde Mumin 219 exemplar på ett helt år. Men under 50-talet publicerades Mumin i den stora kvällstidningen London’s The Evening News som en tecknad serie. 

– Det blev kärnan till hennes internationella genombrott, säger Elina Druker.

Sedan dess har Mumin fortsatt att växa i popularitet och i dag omsätter Mumin-koncernen över 7 miljarder kronor varje år.

– Jag tror också att den stora spridningen beror på de lager som finns i berättelserna. När jag återvänder till mina muminböcker som vuxen så lägger jag märke till helt nya saker.

Se mer om Mumintroll i Babel på söndag 8 mars klockan 20 i SVT2 eller i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.