Jill Soloway (längst till vänster) är en av initativtagarna till brevet. Foto: Chris Pizzello

Transpersoner i öppet brev till Hollywood – vill se ökad representation

Publicerad

Ett fyrtiotal produktionsbolag, agenturer, filmbolag och intresseorganisationer skriver i ett öppet brev att de önskar bättre representation av transpersoner i film och tv. Brevet kommer efter kontroverserna kring att Scarlett Johansson skulle spelat transperson i en kommande film, en roll hon senare lämnade.

Brevet, rubricerat ”Dear Hollywood”, publicerades i branschtidningen Variety på tisdagen. Hbtq-organisationer som GLAAD och Outfest, skådespelarfacket SAG och flera casting- och produktionsbolag finns bland de undertecknade.

”Hollywood berättar historier som hjälper människor att förstå vad de ska tycka om sig själv och hur de ska känna inför människor i sin omgivning som är annorlunda” skriver författarna, som menar att situationen för transpersoner förbättrats i takt med att representationen i film och tv ökat och blivit mer rättvisande.

Önskar autentisk rollbesättning

Det öppna brevet kommer i spåren av den kritik som riktades mot att Scarlett Johansson skulle spela transperson i en kommande film, en roll hon sedan valde att dra sig ur.

En av intiativtagarna till det öppna brevet är Jill Soloway som själv mött kritik för att ha anlitat en cis-person till rollen som transperson i filmen ”Transparent”.

Hen säger till Variety att hen inte skulle gjort likadant i dag, för att hen lärt sig att en av stereotyperna som omgärdar transpersoners liv är idén att de ”klär ut sig till det motsatta könet” och att de därför hellre ser att transpersoner anlitas.

Till brevet har bifogats en guide som ska hjälpa filmbolag och andra aktörer med rollbesättning och att skapa en inkluderande arbetsmiljö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer