Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Logotyper för exempelvis 1xbet syns tydligt på flera lags kläder. Marknadsföringen syns på stora skärmar på arenan, och i de närbilder av spelare som hela tiden visas för publiken på plats. Foto: Dreamhack/Jens Meyer/AP/TT

Trots Dreamhacks löfte: Här syns illegal spelreklam på festivalen

Publicerad

Flera av Dreamhacks turneringar sponsras av det ryska spelbolaget 1xbet, som är förbjudet i Sverige. Festivalen säger att de följer svensk lag och att reklamen bara syns i livesändningarna från Dreamhack – och inte bland festivalens minderåriga besökare.

Men när SVT granskar bilder och videos från Dreamhack 2023 hittar vi flera exempel på hur 1xbet och andra illegala spelbolag marknadsförs på plats.

Det handlar om de e-sportlag som deltar på Dreamhacks turneringar: Fyra av åtta lag som medverkade på turneringen i Jönköping 2023 var sponsrade av illegala spelbolag, däribland 1xbet, och bar företagens logotyp på sina kläder.

Samtliga spelbolag saknar licens i Sverige och är olagliga att marknadsföra här. 1xbet förbjöds av Spelinspektionen 2020.

Dreamhack vill inte ställa upp på en intervju med SVT, men skriver i ett mejl att spelreklam bara görs i livesändningarna från Dreamhack – som har hundratusentals tittare. Enligt festivalen gäller då inte det svenska förbudet eftersom sändningarna har en internationell publik.

Lovar att ingen reklam syns

”Dreamhack kan säkerställa att varken skärmar eller reklampelare på plats i lokalerna innehåller någon otillåten marknadsföring. 1xbet syns inte på evenemanget”, skrev Dreamhack i ett mejl till SVT.

Men det stämmer alltså inte. När SVT går igenom bilder och videos från Dreamhack-turneringen i Jönköping 2023 hittar vi flera exempel otillåten marknadsföring av olicensierade spelbolag.

Logotyper för exempelvis 1xbet, Favbet, Fonbet och Winline syns tydligt på flera lags kläder. Marknadsföringen syns på stora skärmar på arenan, och i de närbilder av spelare som hela tiden visas för publiken på plats. Eventet saknar åldersgräns och välkomnar barn och unga.

Fler ryska spelbolag i sommar

Inför Dreamhack i Jönköping i sommar är tre av åtta lag sponsrade av 1xbet, som även sponsrar turneringen.

Vi frågar Dreamhack om hur de ser på detta, och om sponsringen inte är just den typ av otillåten marknadsföring som de garanterat inte ska förekomma?

”Varumärken som marknadsförs på lagtröjor och som bedöms vara i strid med lokala regelverk under turneringen i Jönköping kan komma att tas bort”, svarar Dreamhack i ett mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.