Inspelning av tv-serien Solsidan 2018. Dagsljus är en vital del för utomhusscener, det kan bli ett problem när inspelningar skjuts upp. Foto: Magnus Andersson/TT

Trots högt tv-tittande: Stor oro för kommande produktioner

Uppdaterad
Publicerad

En effekt av att många sitter hemma är att tv-tittandet går upp. Men produktionsbolagen drabbas ändå negativt av coronaviruset. Inspelningar ställs in och skjuts upp och missar man de ljusa månaderna går det inte att spela in utomhusscener.

Enligt produktionsbolaget Chimney Pot (samproducerat Stockholm rekviem på TV4) kan följderna av krisen kan bli katastrofala. Från första april räknar man med att behöva permittera personal.

En inställd produktion slår i vår bransch inte bara kortsiktigt utan får påverkan på 6 – 12 månader också. Vårt fönster för att kunna filma exteriört i Sverige är kort och missar vi den blir mycket uppskjutet ett år med katastrofala följder”, skriver vd Henric Larsson till Kulturnyheterna.

Coronaviruset och kulturen

Eiffel Mattsson, produktionschef på Yellowbird, (Tunn is, Bäckström) säger att det faktum att det gått bra för branschen nu gör situationen värre.

– Strax innan det här hände var vår bransch i en guldålder och alla gjorde väldigt många produktioner samtidigt, vilket just nu är vår akilleshäl. När man har många produktioner i gång samtidigt är det mycket omkostnader, säger han.

Charlotta Beigren, produktionschef på Nexiko, (Alla mot alla med Filip och Fredrik, SVT:s Rapport från 2050), skriver att man fått ställa in en produktion och skjuta minst fyra på framtiden.

”Vi drabbas av merkostnader och förlorad intäkt. Vi är också oroade över kundernas förmåga att betala. Förhoppningsvis kan vi korttidspermittera och fortsätta till sommaren/hösten när det värsta är över”, skriver hon.

Film- och tv-producenten Filmlance (Bron, Tsunami) har ställt skjutit upp en premiär och fler kan komma.

”Vi har hittills skjutit upp en filmpremiär samt att vi den närmsta tiden tittar på att flytta fram en inspelning. För oss är det inspelningarna som är känsligast och vi har en pågående inspelning just nu och där är man glad för var dag som vi kan jobba på”, skriver Anders Landström, managing director.

Alaska film och tv (Efterlyst, Tunnelbanan) har inte drabbats så hårt än, meddelar vd Anders Knave.

”Alaska har även fördelen av att inte ha utlandsproduktioner eller större studio/publikproduktioner planerade för detta året, produktionstyper som är mer eller mindre omöjliga att ro i land just nu”, skriver han.

FLX (Solsidan, Störst av allt) pausar också inspelningarna. Enligt vd Pontus Edgren skjuts tre inspelningar på framtiden med förhoppning om att kunna spela in under hösten.

Netflix meddelar även att de pausar alla planerade produktioner i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet