Kalush Orchestra vill inte spela på samma festival som ryska dj:n Nina Kraviz. Foto: Luca Bruno/AP/TT

Trots Kalush Orchestras kritik: Ingen avbokning av rysk artist

Uppdaterad
Publicerad

Festivalen Sea Dance i Montenegro avbokar inte den ryska dj-stjärnan Nina Kraviz, trots att Kalush Orchestra har krävt att festivalen avbokar henne.

De ukrainska Eurovision-vinnarna Kalush Orchestra befinner sig på världsturné. I helgen gick de ut i sociala medier och krävde att Sea Dance-festivalen skulle avboka ryska artister som en protest mot kriget i Ukraina.

Festivalen säger i ett uttalande att de fördömer den ryska invasionen av Ukraina men att de ”aldrig kommer att avboka någon på grund av nationalitet, ras eller religion”.

Nina Kraviz har tidigare i år avbokats från tre festivaler i världen, varav två i Europa, då festivalerna menar att hon inte tagit tillräcklig ställning mot Rysslands invasion av Ukraina. Hon har själv tidigare svarat på kritiken på sociala medier att hon ”ber för fred. Det smärtar mig att se oskyldiga människor lida.”

Kalush Orchestra är inbokade att spela på Sea Dance-festivalen den 28 augusti. Om det sker som planerat återstår att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.