Foto: TT Bild.

TV4 lägger ner lokala nyhetssändningar

Uppdaterad
Publicerad

TV4 lägger ner sina lokala nyhetssändningar och förstärker i stället riksredaktionen. Det föreslår TV4:s ledning.

I ett pressmeddelande skriver TV4-gruppen att totalt cirka 140 tjänster försvinner. Totalt ska 13 lokala redaktioner läggas ned.

Dagens tablålagda lokala nyhetssändningar, som sker från 21 redaktioner och i 24 editioner, ska avvecklas.

Riksredaktionen ska samtidigt förstärkas med cirka 25 inrikesreportrar placerade på nio orter över hela landet, enligt pressmeddelandet.

Men att det trots de 25 nya inrikesreportrarna handlar om ett bakslag för lokaljournalistiken är TV4-Gruppen öppen med. ”Därmed blir detta ytterligare en i raden av neddragningar som drabbar den svenska lokaljournalistiken”, konstaterar bolaget.

”Vi lämnar idén om lokaljournalistik”

– Under 25 år har de jobbat med kvalificerad nyhetsjournalistik, att ge dem ett sånt här besked idag är tungt, framföralllt för de medarbetarna, säger TV4:s VD Casten Almqvist till Kulturnyheternas reporter.

– Vi lämnar idén om lokaljournalistik för en lokal publik. När vi tittar framåt och väljer hur vi prioriterar våra resurser så tror vi mer på en nationell nyhetsverksamhet, i vårt fall 19.00, 22.00, en digital närvaro och Nyhetsmorgon. Det är det vi prioriterar med den här satsningen, säger Casten Almqvist.

Personal i chock

En av de lokala stationerns som ska bort är den i Halmstad, som idag har sex anställda.

– Vi vet inte så mycket ännu. Men det känns ju fruktansvärt tråkigt. Det här är ju ytterligare en nedmontering av den lokala journalistiken, säger Marie Sjöberg, nyhetschef på TV4Nyheterna Halland, till SVT:s Västnytt.

I Göteborg kallades personalen in klockan nio på morgonen för att få det tunga beskedet. Personalen säger att de är i chock.

Även i Sundsvall har personalen uttryckt sitt missnöje.

– Spontant känns det förjäkligt på flera sätt. Vi har inte hunnit ta in det här, det kom som en nyhet idag, säger Hans Holmgren nyhetschef TV4 Sundsvall till SVT Mittnytt.

På TV4:s redaktion i Västerås var känslorna också dämpade.
– Vi fick beskedet i dag på morgonen i ett webb-sänt personalmöte som gick ut över hela landet klockan nio, säger Jimmy Ross, nyhetschef på TV4 Västerås och Örebro, till SVT Tvärsnytt.

Fanns det någon förvarning att något sånt här var på gång?

– Nej, inte direkt, det kan jag inte säga att det gjorde, säger Roos och fortsätter:

– Medarbetarna och jag blir ju ledsna, jätteledsna, vi tycker att det här är jättetråkigt. Det är personligt tråkigt för oss som arbetar. Det är tråkigt ur, tycker jag, ett journalistiskt lokalt perspektiv.

”Det är neddragning, punkt slut”

Även Journalistklubben på Nyhetsbolaget/TV4 var chockade över beskedet.

– Det är ett publicistiskt mycket märkligt beslut. Det rör sig om en av de största nedmonteringarna av journalistik i Mediesverige på länge, och det i ett bolag som gör runt en miljard i vinst, säger journalistklubbens ordförande Ann Johansson till Journalisten.se och fortsätter:

– Det är en förändrad inriktning i TV4 som vi har svårt att förstå. Framför allt att de gör den här stora nedmonteringen utan att presentera en satsning på andra plattformar. Det är en neddragning, punkt slut, i det här läget.

Orterna som drabbas av nedläggning

Visa

Enligt TV4:s planer kommer redaktionerna i Gävle, Halmstad, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Norrköping, Skellefteå, Sundsvall, Trollhättan, Uppsala, Västerås, Växjö och Örebro läggas ner.

De orter som fortfarande kommer att ha kvar TV4-journalister utanför Stockholm är enligt förslaget: Falun, Göteborg, Jönköping, Linköping, Luleå, Malmö, Skövde, Umeå och Östersund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

TV4 lägger ned lokalredaktioner

Mer i ämnet