Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Twitter märker public service-konton Foto: AP Photo/Matt Rourke, File

Twitter märker public service-konton

Uppdaterad
Publicerad

Twitter märker SVT, Sveriges Radio Ekot och Utbildningsradion med etiketten ”offentligt finansierade medier”, det rapporterar Dagens Nyheter.

Som SVT tidigare rapporterat har socialamedier-plattformen Twitters nya sätt att märka public service-medier väckt uppmärksamhet och kritik.

Bland annat har amerikanska National Public Radio, NPR valt att lämna plattformen efter att ha tilldelats etiketten ”regeringsfinansierad media”.

Nu har svenska public service konton nåtts av märkningen ”publicly-funded media” det vill säga ”offentligt finansierade medier”. Märkningen är samma som den brittiska BBC tilldelats och rör SVT:s officiella Twitterkonto, Sveriges Radio Ekot och Utbildningsradion.

Twitter: tar emot pengar

I Twitters definition av ”regeringsfinansierad media” står att det bland annat att det detta är medier som tar emot licenspengar, offentlig finansiering och individuella bidrag.

Men det står också att det ”i varierande grad kan finnas påverkan från regeringen på det redaktionella innehållet”.

Efter beskedet om märkningen ser Utbildningsradion nu över sin närvaro på plattformen.

– Vi på UR diskuterar nu vad märkningen innebär för oss, och vi ser över vår närvaro på Twitter, säger Mikaela Sonck, kommunikationschef på UR till Dagens Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.