Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marcin de Kaminski är chef för säkerhet och innovation på Civil Rights Defender och satt även i det numera nedlagda säkerhetsrådet på Twitter. Foto: TT/AP

Twitter har tillfälligt stängt av flera journalisters konton

Uppdaterad
Publicerad

Twitter har stängt av flera konton som tillhör amerikanska journalister som bevakar företaget och dess nya ägare Elon Musk.

Det var i onsdags som Twitter valde att tillfälligt stänga ner kontot @elonjet som i realtid följde var företagets nykrönte vd Elon Musks privatplan befann sig. Dagen därpå stängdes flera amerikanska journalisters konton ner. Bland andra är det journalisten Donie O’Sullivan från CNN, Ryan Mac från The New York Times och Washington post-baserade Drew Harwell dom drabbats. De hade rapporterat om såväl Musk som kontot tillägnat hans privatplan.

– Vill man inte ha journalister på plattformen är det en tydlig signal att man inte vill ha en granskning av plattformen och sig själv, säger Marcin de Kaminski, som är chef för säkerhet och innovation på Civil Rights Defender och satt även i det numera nedlagda säkerhetsrådet på Twitter.

Musk har tidigare titulerat sig som en yttrandefrihetsfundamentalist, något som de Kaminski inte håller med om.

– Blockerar man journalister så arbetar man inte för yttrandefrihet utan mot och det enda jag tycker är fundamentalist kring det är Elon Musk själv.

Hot om sanktioner

Avstängningen av journalisterna har väckt kritik på många håll. Erik Halkjear, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige, anser att Elon Musk censurerar folk som han inte tycker om.

– Vi har jobbat i många år på att försöka få transparens och öppenhet kring hur man begränsar och censurerar konton. Det här bevisar att det behövs ännu mer. Nu är plattformen i händerna på en person som behandlar det här som sitt eget mediedepartement, säger han.

Även EU-kommissionären Vera Jourova är kritisk. På Twitter skriver hon att avstägningarna är oroväckande, och hotar även med sanktioner riktade mot Twitter.

”Elon Musk borde vara medveten om det. Det finns röda linjer. Och sanktioner, också”, skriver hon.

Begränsning av yttrandefriheten

Marcin de Kaminski tycker att Twitter just nu genomgår utveckling som är oroande.

– De som drabbas kommer varken vara Elon Musk eller de få personer som har väldigt mycket yttrandefrihet, utan det kommer vara den stora massan som behöver yttrandefriheten, som aktivister som behöver Twitter som yttrandefrihetsplattform, säger Marcin de Kaminski.

Elon Musk svarar

Elon Musk menar att anledningen till avstängningen är att han inte vill att allmänheten ska veta hans exakta position:

”Om någon skulle publicera realtidsposition och adresser tillhörande NY Times reportrar skulle FBI undersöla saken”, skriver han på Twitter.

Flera konton återställda på lördagen

På lördagen ska Twitter ha återställt flera av de stängda kontona, det rapporter New York Times. Detta efter att Elon Musk haft en omröstning på Twitter och där frågat användarna när de ansåg att kontona skulle återställas. En majoritet svarade ”omgående” ”Folket har talat”, skriver Musk i sitt inlägg om omröstningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.