Elon Musk beslutar att avstängda Twitteranvändare nu får komma tillbaka till sociala medier-appen. Arkivbilder. Foto: Gregory Bull/Patrick Pleul/AP/TT

Avstängda användare får komma tillbaka till Twitter

Uppdaterad
Publicerad

Efter en omröstning beslutar Twitterägaren Elon Musk att avstängda konton nu benådas. Digitala säkerhetsexperter förutspår att ändringen kommer att leda till en ökning av trakasserier, hatretorik och desinformation, rapporterar AP.

Efter att 72 procent röstat ja i miljardärens Twitteromröstning gällande återinförandet av bannade konton som inte ”brutit mot lagen eller engagerat sig i grov spam” beslutade Musk att så blir fallet.

– Folket har talat. Amnestin börjar nästa vecka. Vox Populi, Vox Dei, twittrade Musk. Det sistnämda är en latinsk fras som betyder ”folkets röst, guds röst”.

Svalt intresse från Trump

Dock kan onlineundersökningar av den sorten enkelt manipuleras av bottar, skriver AP. Men det är inget som stoppar Musk.

Han skapade nämligen en liknande omröstning i förra veckan som resulterade i att president Donald Trump får grönt ljus att återvända till sociala medier-appen. Trump blev avstängd av Twitter efter misstankar om att han jagade upp människor inför stormningen av Capitolium den 6 januari 2021.

Expresidenten säger dock att han inte har något intresse av att återvända till Twitter, enligt CNBC.

Personalbrist stor orsak till ökat hotfullt innehåll

Den senaste förändringen väntas spä på den redan rådande ökningen av rasistiskt, antisemitiskt och annat kränkande innehåll som plattformens övervakningsgrupper detekterat sedan Musk tog över Twitter för cirka en månad sedan.

Ökningen beror till stor del på bortfallet av hälften av företagets 7 500 anställda, på Musks begäran. Att han dessutom avskedade toppchefer och ställde en serie ultimatum som fick hundratals fler att sluta spelar också in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.