Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Klår förra veckans trams med hästlängder” – se analysen av kvällens höjdpunkter. Foto: Jessica Gow/TT

”Tyvärr svek barnen de roliga spöktanterna”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det blev ingen metalskräll men ändå en av årets bästa deltävlingar. Danny och Dotter, kvällens finalister, var både de bästa sångrösterna och de med mest solklara Eurovisionkvalitéer.

Tali da Silva

Kulturjournalist

När Carina Berg inleder kvällen med att lägga huvudet på sned och försäkra landets föräldrar om att dessa flottiga Mellokvällar kommer att utgöra deras barns allra käraste barndomsminnen. För att sedan dra alla Mellopärons go to-lögn: “Det spelar ingen roll vad vi kollar på, så länge vi kollar tillsammans”.

Ja, då anar man oråd. Ska detta bli en sådan där deltävling man ångrar att man såg, eftersom den måste försvaras redan innan den har börjat?

Melodifestivalen 2024

”En av årets bästa deltävlingar”

Döm om min förvåning när Eskilstuna visar sig stå värd för en av årets bästa deltävlingar. Björn Gustafssons trolleritricks klår förra helgens ståupp med hästlängder, Sofia Daléns hockeytränar-Börje är rolig på riktigt och när Carina Berg gratulerar Danny till att vara med för tusende gången hör jag mig själv skratta.

Men lite tråkigt var det förstås att det inte blev någon Scarlet-skräll. Det är kul med metal i Melodifestivalen och öset i slutet av låten får mig att glömma chipsskålen för ett tag.

”Grått och påsigt kanske är vårens look?”

Tyvärr svek barnen de roliga spöktanterna. Den yngre publik som Scarlet helt öppet sa att de kommit till Mello för att snärja öppnade inte sina hjärtan. Kändes det för utstuderat, detta planerade veckopengsutsugeri, även för småttingarna själva? Eller blev det helt enkelt för läskigt för de små?

Jaja, Dotters snygga och dramatiska flygelklättring ser jag gärna igen. Dannys tråkiga klädval däremot övergår mitt förstånd. Men vad vet jag, grått och påsigt kanske är helt rätt, jätteinne, vårens look? Själv påminner det mig om Roskildefestivalen 2004 när regnet öste ner och jag till slut tvingades riva ihop en klänning av en sopsäck.

Men skit samma. Favoriterna höll för trycket och Sverige skickade två artister med solklara Eurovisionkvalitéer och kvällens bästa sångröster direkt till final.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Melodifestivalen 2024

Mer i ämnet