En gravid kvinna som bärs på bår efter att en förlossningssjukhus i Mariupol bombats. Foto: Jevhen Maloletka/AP/TT

Ukrainska AP-fotografen Jevhen Maloletka utses till årets fotograf

Uppdaterad
Publicerad

Fotografen Jevhen Maloletka utses av den brittiska tidningen The Guardian till årets fotograf.

I början av 2022 bevakade den Jevhen Maloletka våldet i Kazakstan när rapporter började dyka upp om att Ryssland höll på att förberedda en invasion av hans hemland.

Hans uppmärksamhet vändes hemåt och på uppdrag av den amerikanska nyhetsbyrån AP återvände han hem och började istället bevaka utvecklingen i Charkiv och senare i hamnstaden Mariupol.

Ryssland släppte 60 robotar över olika delar av Ukraina den 16 december 2022. Här syns en kvinna framför ett förstört hus i staden Kryvyj Rih. Foto: Jevhen Maloletka/AP/TT

En av hans mest uppmärksammade bilder föreställer en gravid kvinna som bärs på bår efter att en förlossningssjukhus i Mariupol bombats. Kvinnan fördes till ett annat sjukhus, men överlevde inte, rapporterade AP i mars 2022.

I början av kriget kunde Maloletka och andra AP-medarbetare följa invasionen av Mariupol under 20 dagar tills de fick höra att de jagades av Ryssland för att de publicerat detaljerade redogörelser av lidandet i staden, skriver The Guardian. Sedan dess har fotografen även bevakat kriget bland annat i Charkiv, Donbas, Cherson och Kiev.

Fotografen Jevhen Maloletka flyr ett brinnande vetefält i Charkiv-regionen i juli 2022. Foto: Mstyslav Tjernov/AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.