Jonas Dahlberg efter tillkännagivandet i Oslo. Foto: TT/Berit Roald

Kritiken mot Utøya-monument trappas upp

Uppdaterad
Publicerad

Det planerade minnesmärket över terrordådet på Utøya 2011 väcker så starka känslor bland kringboende att de är beredda att stämma staten för att stoppa byggnationen.

Minnesmärket för Utøya-offren ska placeras på Sørbråten, en udde på fastlandet norr om Utøya i Tyrifjorden, nordväst om Oslo.

Den svenske konstnären Jonas Dahlberg vann formgivartävlingen i februari, med sitt förslag ”Memory Wound” – som står för ett sår i naturen.

Utöyas minnesmärke

Namn på stenvägg

Planen är att ett snitt ska göras i berget på udden. Stenar ska lyftas bort så att man frilägger stenytor på var sin sida av berget. På en stenvägg kommer namnen på de 69 som dödades på Utøya att graveras in.

Den andra delen, som består av stenar från ”såret”, ställs upp i regeringskvarteren i Oslo.

Kringboende har riktat kritik mot Dahlbergs idé under en tid, och nu verkar det som att frågan kan bli ett fall för domstolen.

Kräver byggstopp

Minnesmärket blir så dominerande att de kringboende kommer att se det varje dag, skriver advokaten Harald Stibell i ett brev till kommunminister Tore Sanner (Høyre), där han kräver att bygget stoppas tills vidare.

Grannarna motsätter sig inte minnesmonumentet i sig, men vill att det placeras på annan plats. Tidigare har geologer varnat för att Sørbråtsuddens bergarter är olämpliga för ändamålet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utöyas minnesmärke

Mer i ämnet