Uteslutningen av Nya tider: ”Gör högerpopulister till martyrer”

Uppdaterad
Publicerad

”Det enda möjliga beslutet”, en ”förutsättning för att kunna rekrytera en ny vd” och någonting som ”gör högerpopulister till martyrer”. Så reagerar branschen på Bokmässans beslut att utesluta högerextrema tidskriften Nya tider.

Den högerextrema tidskriften Nya tider får inte ställa ut på nästa års bokmässa.

Enligt Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet, ger Bokmässan ett vingligt intryck efter beslutet att porta Nya tider från evenemanget.

– Jag har betraktat Bokmässan som ett forum för yttrandefrihet på riktigt, där alla åsikter inom lagens ramar ska få vistas och för mig är det här en eftergift åt dem som tänker annorlunda, säger hon till Kulturnyheterna.

Enligt Åsa Linderborg gagnar också beslutet från Bokmässans ledning högerpopulisterna, då de nu blir till martyrer.

– Det skapar ytterligare ett avstånd mellan den så kallade kultureliten och andra, att här är det några snobbar som bestämmer vilka åsikter som går an. Det gör högerpopulisterna till martyrer och det spelar dem i händerna.

”Ser fram emot en nazifri bokmässa”

Journalisten Lisa Bjurwald tog initiativ till en bojkott av Bokmässan i form av ett upprop. I ett meddelande till Kulturnyheterna skriver hon:

”Det är en mycket positiv utveckling för svenskt kulturliv att Bokmässan i Göteborg inte längre låter sig luras och manipuleras av högerextrema propagandister. Vi ser fram emot en nazifri bokmässa 2018 där alla besökare oavsett hudfärg, religion och sexuell läggning kan känna sig trygga.”

Många positiva röster

Journalisten och författaren Elisabeth Åsbrink har tidigare vänt sig emot att Nya tider ska få medverka på Bokmässan. Nu välkomnar hon Bokmässans beslut.

– Jag tycker att det är ett bra beslut. Jag tror också att det var det enda möjliga beslutet om Bokmässan skulle överleva.

– Sedan står jag fast vid den analys som jag gjort hela tiden. Den här högerextrema tidningen har fått en enorm propagandaseger genom hur den här debatten har förts. Jag beklagar att det offentliga samtalet och debatten kring det här har blivit så polariserat att folk inte vågar lyssna på olika argument eller framföra sina egna argument. Det är tråkigt att man inte vågar flytta på sig, säger Åsbrink och fortsätter.

– I grund och botten handlar det om hur en demokrati ska hantera antidemokratiska element som vill förstöra demokratin inifrån. Det är en alldeles för viktig fråga för att det ska bli en ickedebatt.

Förläggaren Svante Weyler som tidigare varit kritisk till Nya tiders närvaro välkomnar även han det nya beslutet.

– Det är ett utmärkt beslut och en förutsättning för att rekrytera en ny vd och för att bokmässan ska kunna fortsätta sitt arbete. Det kan förefalla självklart, och är ett beslut som borde fattats tidigare, säger han.

”Måste återupprätta förtroendet”

Eva Gedin, förlagschef på Nordstedts, säger till Kulturnyheterna att dagens beslut att porta Nya tider var väntat, men att problemet är större.

– Det här är det enda rimliga beslutet. Men frågan är större och handlar om den oro vi har känt och den förstämning som har rått. Och det handlar om att mässan i stort tappat sitt förtroende.

Enligt Eva Gedin måste Bokmässan nu återupprätta det förtroende som bröts under årets evenemang.

– Publiken svek, förlagen var oroliga och en del författare kom inte dit. Nu handlar väldigt mycket om att mässan måste återupprätta förtroendet till läsare och författare – det är dags för mässan att ta nästa steg.

”Ett positivt besked”

Sofia Gräsberg är verksamhetsledare på Göteborgs litteraturhus där den alternativa bokmässan Scener och samtal ägde rum samma helg som Bokmässan i höstas. Hon tycker också att det är ett positivt beslut att Nya tider inte välkomnas tillbaka nästa år.

– Våra medlemmar i föreningen engagerade sig jättemycket i frågan och för att skapa en bra helg, och det blev väldigt fint så det är ett positivt besked. De från vår förening som var på mässan var ju det motvilligt och tyckte inte att det var bra att Nya tider fick ställa ut, säger Gräsberg.

Kommer Scener och samtal att komma tillbaka nästa år?

– Vi ska ha medlemsmöte imorgon och diskutera detta. Det finns ju planer på det, men format och plats är fortfarande oklart. Efter det här beslutet kommer vi lättare att kunna ha ett konstruktivt samtal om föreningens framtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.