Foto: Youtube

Trump misshandlar nyhetsmedier i kritiserad satirvideo

Uppdaterad
Publicerad

I en närmare fyra minuter lång våldsvideo skjuter USA:s president mot nyhetsmediers logotyper och ett antal av hans politiska motståndare. Videon som visades på en konferens för Trump-anhängare möter nu skarp kritik – bland annat kräver CNN ett kraftfullt avståndstagande från Trumpadministrationen.

Videon påminner om det virala klipp som för några år sedan cirkulerade på sociala medier, och som även retweetades av Donald Trump själv, där presidenten syntes slå ned en man vars ansikte täckts av en CNN-logga.

I det nya klippet är presidentens huvud istället inklippt i en scen från filmen Kingsman: the secret service, och han syns skjuta skarpt mot personer vars huvuden i sin tur byts ut mot logotyper som BBC, CNN och The Washington post, samt politiska motståndare som Hillary Clinton och Barack Obama.

Visades på konferens i Trumpägd fastighet

Videon visades på en konferens arrangerad av organisationen American priority, som stöttar Donald Trump, och som hölls i en av Trumps fastigheter i Miami, Florida. Enligt organisationen ska videon ha varit en del av en ”meme-utställning”, men samtidigt poängterar de i ett uttalande att videon på förhand inte godkänts av dem. Samt att de inte heller varit medvetna om att den visats på konferensen förrän New York times, som var först med att rapportera om händelsen, kontaktade dem. 

Skarp kritik riktas nu mot så väl American priority som Donald Trumps valkampanj för 2020 och presidenten själv. Däribland avkräver nu CNN, vars logotyp framträder i klippet, presidentens fördömande av videon, rapporterar BBC.

”Bilderna är avskyvärda”

”Tråkigt nog är inte det här första gången som presidentens anhängare främjar våld mot nyhetsmedier i en video som de tydligen uppfattar som underhållande – men det här klippet är verkligen det värsta”, skriver CNN i ett uttalande, som fortsätter: ”De här bilderna är avskyvärda”.

Sedermera har Trumpadministationen och presidentens valkampanj tagit avstånd från videon. I ett uttalande från en av Trumps talespersoner, Tim Murtaugh, betonas att klippet inte producerats av presidentens valkampanj samt att de ”inte tolererar våld”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.