Verifieras styrelseordförande Gunnar Axén hänvisar till att Verifieras utgivningsbevis gör att företaget omfattas av yttrandefrihetslagen. Foto: TT

Verifiera överklagar IMY:s beslut: ”Grundlöst och felaktigt”

Uppdaterad
Publicerad

I september beslutade Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) att Verifiera måste sluta sälja uppgifter om svenskars psykiska ohälsa. Ett beslut som Verifiera nu överklagar med hänvisning till yttrandefrihetsgrundlagen.

– Vi anser att IMY:s beslut är helt felaktigt och grundlöst, säger företagets styrelseordförande Gunnar Axén.

Företaget Verifiera erbjuder bakgrundskontroller genom en databas som samlar offentliga handlingar, exempelvis domstolsbeslut.

I databasen ingår även uppgifter om en person fått psykiatrisk tvångsvård eller vård för missbruk. Något som IMY fastslagit som integritetsskänsligt och som personer som återfunnits i Verifieras databas har vittnat om lett till  svårigheter i rekryteringsprocesser till jobb. 

Den 13 september utfärdade IMY en reprimand mot Verifiera där företaget fick åtta veckor på sig att ta bort uppgifterna från databasen.

Bestrider beslutet

Nu meddelar Verifiera att de överklagar IMY:s beslut och yrkar på att förvaltningsrätten upphäver det. Argumentet är att Verifiera har ett utgivningsbevis precis som journalistiska medier och därmed är skyddat av yttrandefrihetsgrundlagen.

– IMY har överhuvudtaget inte något lagligt stöd för att granska eller ha synpunkter på vår verksamhet. Än mindre censurera vad vi publicerar, säger Verifieras styrelseordförande Gunnar Axén till Kulturnyheterna.

Axén menar därför att inga åtgärder har tagits för att begränsa åtkomsten till personers vård för psykisk ohälsa och missbruk i deras söktjänst och kommer att invänta förvaltningsrättens prövning av ärendet.

Hör  Verifieras styrelseordförande Gunnar Axén berätta mer om överklagan i klippet ovan.

Se klippet nedan för att höra Johan berätta om sin upplevelse av jobbsökande efter att ha återfunnits i Verifieras databas med uppgifter om psykisk ohälsa.

Så kan databastjänsterna publicera domar och annan känslig information

  • Domar är offentliga handlingar, som vem som helst får begära ut. Men man måste veta vilken specifik domstol man ska vända sig till. I databaserna räcker det med att skriva in ett namn för att få en träff.
  • I slutet av 2021 föreslog regeringen att skyddet för söktjänster som visar personuppgifter om brott skulle begränsas. Regeringen ansåg att tjänsterna blivit som ”privata belastningsregister”. Riksdagen höll med om att reglerna som de ser ut i dag inte räcker för att skydda den personliga integriteten, men att regeringens förslag inte var tillräckligt precist och riskerade att inskränka yttrandefrihetsgrundlagen.
  • Enligt dataskyddsförordningen GDPR är det förbjudet att föra register över personuppgifter, men undantag finns för journalistisk verksamhet. Sedan 2003 kan även en person som driver till exempel en blogg eller en söksajt få ett så kallat frivilligt grundlagsskydd och få samma rättigheter som traditionella medier under yttrandefrihetsgrundlagen, YGL.
  • IMY menar dock att YGL:s 1 kapitel § 20 inte hindrar ett förbud mot att offentliggöra uppgifter om hälsa, sexualliv, sexuella läggning om uppgifterna har samlats in på ett sätt som gör dem möjliga att söka eller sammanställa – detta efter en grundlagsändring 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.