Bild från 2016. Foto: AP

”Piece of me” är en krigsförklaring

Publicerad

ANALYS · Britney Spears har konserverats i Las Vegas. Nu kommer lågt skurna jeans och playback med majsorm till Sandviken. En påminnelse om att överleva år 2007.

Rebecca Haimi

Nöjeskrönikör

Britney: Piece of me är en av kritiker sågad konsert.

Men den är lukrativ. På fyra år har showen inkasserat 140 miljoner dollar i Las Vegas. På samma utomjordiska plats har Britneys kollegor Cher och Celine Dion framfört likartade best of-koncept i åratal.

Vegas är platsen dit det tidiga 00-talet reste för att konserveras. Det är populärmusikens ökenmausoleum där arkeologiska utgrävningar 1000 från nu ska göra gällande att ”på den här platsen bar människorna korsett och navelpiercing.”

Musikvideoestetiken från Max Martins storhetstid lever vidare i Las Vegas. Här är majsorm runt nacken fortfarande en grej. Och lårhöga stövlar till korta shorts. Exotisering av valfritt österländskt kulturuttryck förekommer troligen i minst en koreografi.

Foto: AP

Som om ingen kontakt har funnits med yttervärlden på femton år.

Inte konstigt att Britney Spears får dåliga recensioner när hon tar playbackversionen av ”Slave for you” på turné.

Nu väntas ändå publikrekord för Göransson arena i Sandviken. Samma stad som tidigare bokat Wyclef Jean och 50 Cent, och som Baywatch-ikonen Pamela Anderson besökte mot betalning av en lokal sportbar en oktobernatt 2014. Sveriges Las Vegas.

De som går och ser Britney i Sandviken är beredda på konserverade stön med autotune. Från en tid då popen var lika tonårskåt som nu, fast med helt oreflekterande låttexter.

Foto: AP

Inte vem som helst skulle kunna locka publik på de premisserna. Det krävs Britney. Vi som sett hennes uppgång och fall vet att ”Piece of me” är en krigsförklaring mot det självgoda postmodernistiska informationssamhället:

Det var 2007 och Britney Spears ex-make fick vårdnaden om deras två barn eftersom hon bedömdes vara psykiskt instabil om omyndigförklarades. En kväll rakade Britney av sig håret med kladdig kajal runt ögonen. Paparazzikamerorna smattrade och Britney skrek. Bilderna blev hela världens egendom, precis som hon själv varit fram till dess. Senare samma år kom Piece of me:

I'm Miss American Dream since I was seventeen

Don't matter if I step on the scene

Or sneak away to the Philippines

They still gon' put pictures of my derriere in the magazine

You want a piece of me?

You want a piece of me

Britney överlevde som både människa och yrkesperson, och blev en av de första stjärnorna som skapats och förbrukats av den nya bestialiska och vulgära internetsamhället att göra det. Det är en ikonisk berättelse från den moderna populärkulturen.

Britney Spears förlorade vårdnaden om sina barn en kort tid 2007. Foto: AP

Sammanbrottet och upprättelsen är också Britney Spears största förtjänst som artist. Sedan dess har hon visserligen släppt några radiohits, men i största allmänhet lever hon kvar i 2007 års frenesi, vars devis förutom i Piece of me återfinns i låten Circus:

There's only two types of people in the world

The ones that entertain, and the ones that observe

Vi – the observers – förrådde henne, men hon slog tillbaka och förlät oss. Drog på sig jeansshortsen, party-toppen och majsormen igen. Där har hon stannat, i Las Vegas. Som ett monument över det obarmhärtiga 00-talet som slutade lyckligt med ett långfinger åt Perez Hilton.

Nu kommer hon till Sandviken. Skitsamma om det är bra eller inte.

It’s Britney bitch.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Senaste avsnittet i SVT Play