Petra Mede och Måns Zelmerlöw leder Worldvision 2017?

’Vi vill göra ett Worldvision Song Contest’

Uppdaterad
Publicerad

De ansvariga för Eurovision Song Contest 2016 vill ta Eurovision ut i världen och hålla en global tävling. I framtiden kan vi ha ett Eurovision, ett Asiavision och ett Americavision – med gemensam final. Det säger de exekutiva producenterna till SVT:s Gomorron Sverige.

200 miljoner tittare följde ESC-finalen i lördags, tävlingen kallas ofta världens största musiktävling – men hur stort kan det egentligen bli? Bortom Europas gränser, om de som bestämmer inom EBU får välja.

– Eurovision är ett lysande exempel på broadcast-tv som fortsätter växa och vinner nya territorier. Nu sänds det i fler länder, det sänds i USA och Kina för första gången. Jag tror att tävlingen kommer att växa ännu mer, säger Martin Österdahl, exekutiv producent för ESC2016.

Eurovision Song Contest 2016

Men om USA och Kina knackar på dörren och säger att de vill vara med i tävlingen. Är det bra att det utvecklas åt det hållet?

– Eurovisions fina värdegrund, att man samlas i en fest i sång och musik över hela världen och lägger allt annat åt sidan de timmarna är något positivt. Om det är fler som vill delta i det är det bara något bra.

Ett alternativ som diskuteras är enligt Martin Österdahl att ha deltävlingar på olika kontinenter och gemensam final. Ett Eurovision, ett Asiavision, ett Americavision.

Om nu Asien eller USA vill ge sig in i leken, är ett Worldvision nästa steg?

– Ja, det finns sådana ambitioner och tankar inom EBU och Eurovision centralt. Det har funnits förfrågningar om att göra någonting i Amerika och en idé om att göra något i Asien. Vi får se vad det landar, säger Martin Österdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2016

Mer i ämnet