Måns Zelmerlöw höjer pokalen efter vinsten i Eurovision song contest 2015 i Wien. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Måns mäktiga rysarvinst i Wien

Uppdaterad
Publicerad

Måns Zelmerlöw blev nattens hjälte.
Eurovision song contest 2016 hålls i Sverige.
”Jag kunde inte tro det”, säger vinnaren efteråt.

Tre år sedan Loreen i Baku. Nu är det dags igen. Måns Zelmerlöw har vunnit Eurovision song contest.

– Jag är extremt glad, tack till hela mitt team, och jag vill bara säga att vi är alla hjältar, oavsett vilka vi är, vilka vi älskar, säger Måns Zelmerlöw från scenen i Wien när han övertar vinnarstatyetten från Conchita Wurst och framför ”Heroes” en gång till.

– Jag älskar er! Ropar han, innan sändningen från Österrike slocknar och blågula flaggor lyfts mot taket i Wiener Stadthalle.

”Så himla glad”

Efteråt hölls en presskonferens på plats i Wien.

– Jag hörde det inte först så Christer (Björkman) fick säga det tio sekunder senare. Jag kunde intre tro det. Jag trodde verkligen att Ryssland eller Italien skulle vinna. Jag blev så glad. Mina känslor just nu är all over the place. Jag är så glad och lycklig, säger Måns Zelmerlöw om vinsten.

Är det svårare att vinna Melodifestivalen än Eurovision?

– Det är väldigt hög nivå i Melodifestivalen. Men det har varit många bra bidrag här också. Så nej jag tror att Eurovision är svårare.

Kan du tänka dig att delta i Sverige nästa år?

– Om tillfället ges kan jag absolut tänka mig att göra det.

Måns Zelmerlöw berättade om vad han hoppas att vinnarlåten betyder för publiken.

– Jag tycker att vi ska stå upp för de svagare i samhället och göra de starkare. Jag hoppas att min låt och mitt framträdande kan påverka folk, säger han.

Fick nio 12:or

Det blev 365 poäng totalt, med nio tolvpoängare, från Finland, Lettland, Danmark, Schweiz, Belgien, Australien, Slovenien, Polen och Norge, men det var svettigt ända in i slutet. Spelbolagen spådde korrekt: en röstkamp mellan Måns Zelmerlöw och storkonkurrenterna Il Volo från Italien och Polina Gagarina från Ryssland.

Måns Zelmerlöws egna vinnargissning – Italien – slutade på en tredjeplats med 292 poäng, medan Ryssland kom tvåa med 303 poäng.

Svenska delegationschefen och schlagergeneralen Christer Björkman kommenterar vinsten under presskonferesen och berättar att han redan börjat fila på nästa år.

– Efter att Måns gick i final började vi göra lite jobb bara för att förbereda om vi skulle sitta här. Det är bra att det är bara tre år sen vi gjorde det. Så vi har många minnen, vi kan undvika misstag vi gjorde förra gången. Vi är absolut förberedda och vi kommer att välkomna hela Europa till någon plats i Sverige nästa år, säger han.

Ryska tårar

En tävling som från början höjde länder som Australien, och Azerbajdzjan till skyarna svängde alltså om ordentligt innan blågul vinst var ett faktum.

När hälften av rösterna delats ut hade Sverige och Ryssland dragit iväg, tätt följt av Italien.

I green room kommenterade en gråtande Polina Gagarina poängskörden.

– Förlåt, jag kan inte sluta gråta, det här är någonting fantastiskt. Jag vill säga hej till min mamma och min son, sa hon.

”Sa till SVT att jag inte trodde att jag skulle vinna”

När Kulturnyheterna gjorde sista intervjun med schlagerstjärnan, innan han åkte från hotellet till arenan på lördagsförmiddagen, berättade han att alla krafter sparas till finalframträdandet. Under presskonferensen kommenterar han det:

– Jag sa till SVT tidigare i dag att jag inte trodde att jag skulle vinna. Det var inte förrän Christer sa att vi vann som det sjönk in, säger Måns Zelmerlöw.

Grät du när du fick veta att du vunnit?

– Nej inte just då men när vi gick förbi Ryssland så kom det faktiskt några tårar.

Att Sverige vinner över Ryssland vad betyder det?

– Vi applåderade alla när programledaren sa att det här är en musiktävling och inte en politisk tävling vilket jag tycker är väldigt viktigt.

Favorit från början

Redan från början omnämndes Måns Zelmerlöw som en potentiell vinnare ute i Europa – och i Australien. Något som inte alltid gjorde saker och ting lättare.

Under de två veckor som Måns Zelmerlöw befunnit sig i Wien inför Eurovsion, har rykten om en högt uppsatt Eurovision-chefs försök att mana en journalist till smutskastning av det svenska bidraget florerat. Det handlade om påstådda likheter med franske dj:n David Guettas låt ”Lovers on the sun”. Måns själv har tagit det hela med ro.

– Jag tror att allt förstoras upp i den här Eurovisionbubblan. Jag tror att allt handlar om hur man presterar på scen i kväll och jag tror att majoriteten av de som sitter och tittar inte har läst något alls inför, sa han till SVT under förmiddagen.

Tackar gay-communityt

Måns Zelmerlöw fick även tidigt försvara ett uttalande han gjorde i tv-programmet ”Pluras kök Sicilien” förra året, där han kallade homosexualitet för en ”avvikelse”. Historien dammades av utav flera internationella medier, däribland brittiska tidningen Independent, när det stod klart att Måns Zelmerlöw skulle representera Sverige i Wien.

– På sätt och vis kan jag känna att det är bra att det kommer upp nu så att jag kan säga som det är: jag är inte homofob, har aldrig varit homofob och kommer aldrig att bli homofob. Det var ett skitdumt uttalande, sa han till Kulturnyheterna då.

Under presskonferensen svarar han på ännu en fråga om skriverierna i kölvattnet av uttlandet.

– Efter allt som varit de senaste åren så känns det så bra. Från första stunden jag kom ner kände jag mig välkommen. Det har varit en sån grej efter att jag vann Melodifestivalen. Men det känns som alla har mottagit min ursäkt och tror på mig så jag tackar gay-communityt för det, säger han.

Hektisk vår

Det är inte bara svåravlivade, gamla kommentarer som har fyllt Måns Zelmerlöws tillvaro under våren.

PR-maskineriet kring honom har gått varmt, med konserter och tv-inspelningar runt om i Europa. Däribland ”X Factor Adria”, som sänds i Serbien, Montenegro, Bosnien, Makedonien och Kroatien.

Frågan var om favoritskapet och arbetet skulle ge någon avkastning. Det gjorde det. När poängen fortfarande inte var färdigutdelade, stod det klart. Det blev seger och Sverige annordnar Eurovsion song contest 2016.

På måndag firas Måns Zelmerlöw av hemstaden Lund. Firandet sänds klockan 18.00 i SVT2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eurovision song contest 2015

Mer i ämnet
Mer Kultur
Mer Nyheter