Hamza Yalcin och Margot Wallström. Foto: Privat/TT Bild

Wallström: Turkiet missbrukar Interpol

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström (S) och Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel skriver till EU:s utrikeschef Federica Mogherini för att de oroar sig för att Interpol missbrukas av Turkiet.

Innan veckan är slut kommer ett avgörande i journalisten Hamza Yalcins fall – om Spanien ska lämna ut honom till Turkiet eller inte. Yalcin sitter fängslad i Barcelona sedan den 3 augusti.

I brevet  till Federica Mogherini skriver utrikesministrarna att den turkiska regeringen missbrukat Interpol för att göra politiska gripanden. Syftet med brevet är att inleda en diskussion med medlemsländerna, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Halmstadbo fängslad i Spanien

”Vi är uppriktigt bekymrade över att arresteringsordrar via Interpol kan användas i strid med artikel 3 i IPCO-Interpolavtalet som förbjuder ingripanden av politisk, militär, religiös eller rasbaserad natur”, skriver ministrarna till Mogherini.

LÄS MER: Tysk författaren släppt efter en dag – men Hamza fortsatt frihetsberövad

Hamza Yalcin greps på flygplatsen El Prat sedan Turkiet utfärdat en arresteringsorder på Yalcin – som är svensk medborgare sedan 2006. Yalcin är anklagad för terrorbrott av Turkiet.

– Vi tror att han kommer att utlämnas till Turkiet. Så nu behövs det starka påtryckningar från Sverige, säger Carme Arenas, ordförande för PEN i Katalonien till Dagens Nyheter.

Samtidigt i Spanien har ett tiotal katalanska journalistorganisationer i veckan bett det spanska rättsväsendet att Yalcin ska friges.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halmstadbo fängslad i Spanien

Mer i ämnet