Se Zelenskyjs vädjan till författare i klippet. (Arkivbild) Foto: AFP, TT

Zelenskyjs uppmaning till författare: ”Skriv om skräcken”

Publicerad

Under torsdagen höll den ukrainske presidenten Volodomyr Zelenskyj ett tal på bokmässan i Frankfurt där han uppmanade författare att skriva om ”skräcken som släppts lös av Rysslands invasion”.

Under årets upplaga av bokmässan i Frankfurt så är det krigsdrabbade Ukraina i fokus. Under torsdagen visades ett inspelat tal av Volodomyr Zelenskyj där han vädjar till författare att skriva om Rysslands invasion.

– I stället för att importera kultur så importerar Ryssland död. Så jag ber er, gör allt ni kan för att folk ska känna till den skräck som Ryssland tagit till Ukraina, sade han i talet.

Sett till antal deltagande förlag så är evenemanget i Frankfurt världens största bokmässa och drar till sig närmre 300 000 besökare. På lördag väntas även den ukrainska presidentens fru, Olena Zelenska, att besöka mässan.

Samtidigt har ryska institutioner, som vanligtvis företräder landet på mässan portats, och i stället kommer framträdande motståndare till Vladimir Putin få utrymme för sina budskap.

Se Ukrainas president Zelenskyjs tal i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.