Måns Zelmerlöw och flaggan på den albanska dagstidningen Panoramas web. Foto: SVT

Zelmerlöw hotad efter Instagrambild

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske ESC-segraren har fått ta emot kritik och dödshot efter att ha poserat oförsiktigt på en soffa med en hopvikt albansk flagga i fotändan.

Att bilder kan tolkas på olika sätt beroende på varifrån man ser dem har Måns Zelmerlöw fått erfara under tävlingsdagarna i Wien. Och kring ett gränslöst och medialt uppskruvat evenemang som Eurovision kan det uppstå väldigt motstridiga tolkningar.

För den genomsnittliga svenska betraktaren visade bilden i artistens Instagramflöde kanske främst en trött men glad Mums i grå munkjacka som tar sig en välförtjänt soffpaus i tävlingsförberedelserna.

Men för en del andra betraktare har bilden istället främst visat en person som är bra nära att använda den albanska nationsflaggan som dörrmatta.

Under en presskonferens i Lund under måndagen kommenterade Måns Zelmerlöw bilden.

– Jag är ledsen om någon har tagit illa upp, säger Zelmerlöw.

Hotfulla kommentarer

Baserat på den tolkningen har kritiska och hotfulla kommentarer strömmat in i tusental på Instagramkontot och på Zelmerlöws facebooksida där bilden också publicerades.

Några exempel som återges av Aftonbladet:

”Det spelar ingen roll om det var meningen eller inte. Det är respektlöst att ha benen på vår flagga. Många har spillt sitt blod för den där flaggan.”

”Radera den här bilden din jävla kossa annars raderar jag din existens.”

”Om du var nära mig hade jag förmodligen dödat dig.”

Bilden borttagen

Bilden är nu borttagen, men den går ännu att se på en lång rad albanska mediers websajter. Den stora dagstidningen Panorama publicerar bilden under vinjetten ”skandal” och rubriken ”Eurovision-vinnare vilar med fötterna på den albanska flaggan” (ungefärlig översättning med hjälp av Google translate).

Vad visar bilden då?

Flaggan på soffan är hopvikt. Men det kan knappast råda någon tvekan om att det verkligen är en albansk flagga som ligger där, med den svarta dubbelörnens karaktäriskt rundade vingpennor som sticker fram.

Men just den delen av flaggpaketet kan mycket väl vara skymd från den plats där Måns Zelmerlöw har sitt huvud. Det tycks också som att rubriken i Panorama är överdriven: det syns tydligt på bilden att Zelmerlöws fötter eller ben inte vilar på flaggan, eftersom han lagt upp dem på soffkarmen.

Hade ingen aning

Måns Zelmerlöw förtydligade i ett sms till Nöjesbladet under gårdagen att han inte visste om vad det var som låg under hans ben.

– Jag är inte säker på att det där är en flagga. Om det skulle vara så var det inget jag var medveten om när jag låg i soffan. Jag tog bort bilden så snart jag fick veta detta, skriver han till tidingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ESC 2015

Mer i ämnet