Zentropa Sweden:s vd om sexismanklagelser: ”Händer inte på vårt bolag”

Uppdaterad
Publicerad

Det danska filmbolaget Zentropas stjärnproducent Peter Aalbaek Jensen säger att han haft och har för vana att klappa kvinnliga medarbetare på baken. Men enligt Madeleine Ekman, vd för Zentropas svenska dotterbolag Zentropa Sweden, finns inte den kritiserade kulturen på Zentropa Sweden.

– Vad Danmark gör, det får de stå för, säger hon till Kulturnyheterna.

Peter Aalbæk Jensen är delägare i det danska filmbolaget Zentropa och exekutiv producent för Lars von Triers senaste film ”The house that Jack built”.

Zentropas företagsjargong har anklagats för att vara sexistisk, men Peter Aalbæk Jensen vill på intet sätt be om ursäkt för detta, något han talat om för flera medier.

Zentropa

Till Kulturnyheterna sade han förra veckan att han ”gärna” daskar kvinnliga medarbetare i rumpan för att det är ”skoj” och han ämnar inte ändra på sig.

Men Zentropas svenska gren Zentropa Sweden verkar kunna hålla sig för skratt.

På Facebook skriver Zentropa Swedens vd Madeleine Ekman att ”gamla hundar ska lära sig sitta”.

”Vi lever i en tid då vi kan och ska säga i från när någon inte behandlas väl eller blir utsatt för kränkande behandling. Detta ser vi på Zentropa Sweden som en självklarhet och det är något vi har som riktlinje i vår verksamhet”, skrev Ekman i förra veckan.

”Tuff kultur har varit okej”

I dag säger Madeleine Ekman till Kulturnyheterna att de händelser som nu diskuteras härrör sig till 20 år tillbaka i tiden – och att den jargong som fanns då inte längre finns.

– Vi har haft en kultur inom filmbranschen där en tuff kultur har varit okej, men den tiden finns inte mer. Nu dras allt fram med rörelsen ”Me too” och det tycker vi på Zentropa Sverige är jättebra.

Enligt Madeleine Ekman finns inte den kritiserade kulturen på Zentropa Sweden – men hon säger samtidigt till Kulturnyheterna att det som sker i Danmark är det danska bolagets ansvarsområde.

– Det händer inte på vårt bolag, det händer inte när vi har inspelningar i Sverige. För att vi jobbar på det och har policy för arbetsplatsen. Sen vad Danmark gör, det får de stå för.

”Äger bolaget ”

På frågan huruvida Aalbaek Jensen kan fortsätta som exekutiv producent för Lars von Triers ”The house that Jack built” säger Madeleine Ekman till Kulturnyheterna att den danska stjärnproducenten är ”en av de bästa människorna jag har känt hela mitt liv” och ”icke-sexistisk”.

– Men när det kommer till sådana här situationer så vill han uttrycka sin frihet. I mitt huvud tänker jag: ”varför är du så dum att du uttrycker dig så här, varför har du klatschat till tjejer i det förflutna och varför säger du att du ska göra det i framtiden?”

Men hur kan ni låta honom vara exekutiv producent om han har den här attityden mot kvinnor?

– För att han äger bolaget, säger Madeleine Ek till Kultunrhyheterna.

Fakta: Peter Aalbæk Jensen

Peter Aalbæk Jensen slutade som vd på danska Zentropa i april i fjol.

Han bildade bolaget med von Trier 1992 och uppgav i ett pressmeddelande att han efter 25 år blivit ”mätt” på arbetet.

Han har dock fortfarande ägarandelar i bolaget och är fortfarande aktiv som producent.

Zentropa leds nu av fem personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zentropa

Mer i ämnet