Journalisten och Rysslandskännaren Stig Fredriksson om det ryska adoptionsstoppet. Foto: SVT

Kommentar: ”Adoptionsstoppet en rysk hämnd”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att den kände advokaten Sergej Magnitskij avlidit i ryskt häkte 2009, valde USA att i december 2012 utfärda inreseförbud för höga ryska tjänstemän som man ansåg vara medansvariga. Ryssland svarade med en ny lag som förbjuder adoptioner av ryska barn till USA. Barnen har därmed blivit brickor i ett storpolitiskt spel.

Journalisten, Rysslandskännaren och tidigare SVT-medarbetaren, Stig Fredriksson menar att den nya lagen som stoppar adoptioner av ryska barn till USA är en direkt hämnd från rysk sida. Utspelet är en del av det diplomatiska grälet i kölvattnet på Magnitskijaffären som fortfarande förmörkar relationerna mellan Ryssland och USA:

– Det här var vad president Putin tog till efter Magnitskijlagen. Han blev uppenbarligen ursinnig när USA upprättade en spärrlista för ansvariga och skyldiga för Magnitskijs död. Så sent som i torsdags i en TV-utfrågning så kallade Putin den här lagen för en imperalistisk lag och antydde att syftet var att sätta dit Ryssland, säger Stig Fredriksson.

Magnitskijaffären och striden om adoptioner

”Allt hårdare tag mot folk”

Syftet med adoptionsstoppet var enligt Fredriksson både utrikespolitiskt och inrikespolitiskt. I Ryssland har rapporteringen kring ett antal ryska adoptivbarn som farit illa i USA fått enorma proportioner. Så adoptionsstoppet handlade både om att Putin sökte stöd från sina kärnväljare, genom att spela på antiamerikanska stämningar och om att utmana USA:s roll som supermakt.

Vad ligger då bakom dagens dåliga relation mellan USA och Ryssland?

– Det är menar jag framförallt Putins politik, framförallt sedan han kom tillbaka som president. Den har ju utmärkts av allt hårdare tag mot folk som kämpar för mänskliga rättigheter, inskränkningar i de politiska rättigheterna, och detta har USA reagerat emot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Magnitskijaffären och striden om adoptioner

Mer i ämnet