Porträtt av den ryske advokaten Sergej Magnitskij. Foto: Scanpix

Död rysk dissident dömd i domstol

Uppdaterad
Publicerad

En domstol i Moskva har dömt advokaten Sergej Magnitskij postumt för skattefusk.

I dag föll domen mot den ryske skattejuristen Sergej Magnitskij vid en domstol i Moskva. Magnitskij själv var inte där – han dog i en fängelsecell år 2009.

Domstolen fann både Magnitskij och hans tidigare arbetsgivare, den amerikanske affärsmogulen William Browder, skyldiga till skattebrott.

Magnitskijaffären och striden om adoptioner

Ingen av dem tog sina platser i de åtalades burar i rättssalens gassande hetta. Magnitskijs skäl var uppenbara, och Browder har sedan länge lämnat landet.

Browder dömdes i sin frånvaro till nio års fängelse, ett straff som han förmodligen aldrig kommer att avtjäna.

Magnitskijs fall avslutas i och med den fällande domen, sade domaren.

Kritik från väst

Rättegången har kritiserats kraftigt i väst och Interpol har tillbakavisat Rysslands begäran om en internationell arresteringsorder.

Sergej Magnitskij dog 37 år gammal i en fängelsecell i Moskva för snart fyra år sedan. Han greps och häktades efter att ha anklagat högt uppsatta tjänstemän inom statsapparaten för att ha förskingrat motsvarande 1,5 miljard svenska kronor.

Enligt egna brev och vittnesmål från familjen blev han misshandlad av häktesvakterna och fick inte den sjukvård han behövde, vilket ledde till hans död. Också Kremls eget människorättsråd har kommit fram till Magnitskij misshandlades.

William Browder skriver i ett mejl i dag skrev Browder att ”dagens dom kommer att gå till historien som en av de mest skamliga tidpunkterna för Ryssland sedan Josef Stalins dagar”.

Ingen har dömts

Flera chefer inom kriminalvården fick sparken efter händelsen, men ingen har dömts för inblandning i hans död.

I stället inleddes en ny process mot Magnitskij och Browder. Premiärminister Dmitrij Medvedev har presenterat Rysslands första postuma rättegång som en slags sanningskommission, men Magnitskijs familj säger sig inte ha gett något godkännande till det.

Diplomatiskt storbråk

Fallet Magnitskij har lett till ett diplomatiskt storbråk mellan USA och Ryssland. USA:s finansdepartement publicerade en lista med 18 ryssar som fick inreseförbud och vars eventuella tillgångar i USA frystes.

På listan fanns fängelsepersonal, utredare och domare – personer som anklagas för delaktighet i Magnitskijs död.

Moskva svarade med den så kallade Dima Jakovlev-lagen, som förbjuder amerikaner att adoptera ryska barn, och med en egen svart lista.

18 amerikaner stoppas också från inresa i Ryssland med motiveringen att de stått bakom tortyr på fånglägret Guantánamo.

Första domen mot en död

Det är första gången en avliden människa döms i rysk domstol, en juridisk möjlighet som funnits i Ryssland sedan 2011.

I rättssalen symboliserades den döde Magnitskij och den frånvarande Browder av en tom bur, där de annars skulle ha suttit under rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Magnitskijaffären och striden om adoptioner

Mer i ämnet