Jimmie Åkesson (SD) berättade om sin sjukskrivning på Facebook. Foto: TT

Åkesson sjukskriven för utbrändhet

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson sjukskriver sig på obestämd tid.
Anledning ska vara att partiledaren har drabbats av utmattningssyndrom.

– Nu när valet är över har jag getts möjlighet att landa och känna efter. Det känns inte riktigt så bra som det borde göra efter en sådan succé. Tvärtom, jag mår dåligt, säger Åkesson till Expressen.

Jimmie Åkesson har publicerat ett brev på sin officiella Facebooksida, där han berättar om beslutet, som ska ha tagits i samråd med läkare.

Karlsson ersätter

Gruppledaren i riksdagen Mattias Karlsson tar nu över den roll som annars åligger partiledaren, skriver SD i ett pressmeddelande.

”Detta är naturligtvis ett avbräck för oss men vi har i dag en stabil och erfaren organisation och vi kommer att arbeta för att detta ska få så liten påverkan som möjligt på vårt politiska arbete. På detta sätt kan vi också bidra till att skapa optimala förutsättningar för att Jimmie Åkesson i lugn och ro helt kan fokusera på sitt eget välmående”, säger Karlsson i en skriftlig kommentar.

Henrik Vinge, Åkessons pressekreterare, betonar i en kommentar för Expressen att Jimmie Åkesson är partiets i särklass viktigaste person

– Vi vill bara att Jimmie ska bli frisk och på sikt kunna fortsätta sitt arbete.

Sverigedemokraterna kallar in Fredrik Eriksson från Partille som ersättare i riksdagen

”Tufft jobb”

SD-ledaren säger själv att partiledarjobbet länge varit tufft.

”Givetvis sliter arbetet i sig självt – allt resande, stress, ständig hemlängtan – men framför allt har det också varit så mycket annat runt omkring som stulit energi och tärt både fysiskt och, inte minst, psykiskt.”

Åkesson hävdar även att ”motståndares ihärdiga försök att få stopp på” partiets framgångar, mediernas ”många gånger vedervärdiga kampanjjournalistik” och ”extremisternas omåttliga hat” är exempel på sådant som har upplevts som påfrestande.

”Politiker inga robotar”

För SDU-ordförande Gustav Kasselstrand kom Åkessons sjukskrivning som en överraskning.

– Men jag tycker det är nödvändigt att han tar en paus, så att han inte går sönder helt. Det skulle vara förödande för partiet, han har stor respekt bland väljarna och medlemmarna. Han är en stor inspirationskälla för mig och han är en av huvudanledningarna till att jag gick från sympatisör till medlem. Det här visar bara att politiker är av kött och blod och inte robotar, säger han till SVT.

Namn: Jimmie Åkesson.

Född: 17 maj 1979, uppvuxen i Sölvesborg.

Utbildning: Universitetsstudier i bland annat statsvetenskap.

Bor: I villa i Sölvesborg tillsammans med sambo, en ettårig son och tre katter.

Partikarriär: Blev medlem i Sverigedemokraterna 1995, ledamot i kommunfullmäktige 1998 och partiledare 2005. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jimmie Åkesson sjukskriven

Mer i ämnet