Jennie Nordin, kammaråklagare, Anders Todai, kammaråklagare och Macchiarini. Foto: TT och SVT

Utreddes för vållande till annans död – Macchiarini frias

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen mot kirurgen Paolo Macchiarini läggs ned. Åklagarna anser att det inte går att styrka misstankarna om vållande till annans död – men anser att han tagit risker.
– Det råder ingen tvekan om att användningen av syntetisk luftstrupe har varit oaktsam, säger kammaråklagare Anders Tordai.

Hösten 2010 rekryterades den världsberömde italienske kirurgen Paolo Macchiarini till Karolinska institutet (KI) för att utveckla laboratorietillverkade organ.

Mellan 2011 och 2013 opererade Macchiarini in plaststrupar på tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset. Tanken var att plaststruparna skulle växa fast med hjälp av stamceller och fungera som levande organ. Men metoden fungerade inte och alla tre patienterna har avlidit efter ingreppet.

Bestridit brottsmisstankarna

Macchiarini delgavs misstanke för tre fall av vållande till annans död alternativt vållande till kroppsskada. Det rör sig om en turkisk kvinna, en amerikansk man och en man som remitterades från Island. Alla brotten betecknades som grova. Utöver de tre strupoperationerna misstänktes kirurgen även för grovt vållande av kroppsskada vid en fjärde operation på Karolinska universitetssjukhuset.

Macchiarini har hela tiden bestridit brottsmisstankarna och hävdat att han agerat så aktsamt som möjligt för att hjälpa svårt sjuka människor.

Förundersökningen läggs ned

På torsdagsförmiddagen meddelade åklagarna att förundersökningen läggs ned eftersom de bedömer att det inte går att styrka brott. De menar att det inte går att bevisa att andra metoder eller palliativ vård skulle ha förlängt livet för patienterna. Däremot anser de att det är klart att Macchiarini varit oaktsam och tagit risker. De tre struptransplantationerna har inte varit förenliga med vetenskap och beprövad erfarenhet.

– Det råder ingen tvekan om att användningen av syntetisk luftstrupe har varit oaktsam, säger kammaråklagare Anders Tordai.

Olika uppfattningar

Cirka 80 personer har hörts i utredningen, både i Sverige och utomlands, däribland flera läkare som deltagit i operationerna eller eftervården. Enligt förundersökningsledare Jennie Nordin försvåras bevisläget av att läkarna har olika uppfattningar.

– Det gör att vi hamnar i ett mycket svårt bevisläge.

Hon bedömer att alla möjligheter att fälla Macchiarini är uttömda.

– Ja, enligt min bedömning så är det det.

Det finns dock möjlighet att begära omprövning av beslutet att lägga ned förundersökningen.

Se prisade SVT-dokumentären ”Experimenten” om Paolo Macchiarinis strupoperationer på SVT Play här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet