Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s reporter Fouad Youcefi om fem folkomröstningar om abort under mellanårsvalet i USA. Foto: SVT, Kristopher Radder/TT

”Aldrig tidigare har så många delstater röstat om aborter”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Fem delstater folkomröstade om abortfrågan. Aldrig tidigare har så många delstater röstat om aborter under ett och samma år. Och väljarnas svar säger någonting om vad som kommer hända med abortfrågan i USA den närmaste tiden.

Fouad Youcefi

Reporter

48 gånger. Amerikanska väljare har fått tycka till om aborter i folkomröstningar 48 gånger mellan 1970 och augusti 2022. De allra flesta av dessa, 41 gånger, har det varit abortmotståndare som initierat folkomröstningarna, och väljarna har sagt nej till 30 av de förslagen.

Men i tisdags skedde två unika saker. Då folkomröstade hela fem delstater i USA samtidigt om abortrelaterade frågor – fler än någonsin tidigare under ett och samma år. Dessutom var tre av de fem folkomröstningarna initierade av förespråkare för rätten till abort.

Och de vann rejält. I Vermont, Kalifornien och Michigan kommer nu rätten till abort att skrivas in i delstaternas respektive konstitutioner. Väljarna i Montana röstade därtill nej till att utvidga vem som kan räknas som en levande person, vilket hade kunnat tvinga läkare ge medicinsk behandling till foster som fötts trots abort.

Men det var valet i Kentucky som många höll andan inför. Förslaget handlade om att göra ett tillägg till konstitutionen om att den inte skyddar rätten till abort. 52 procent av Kentuckyborna röstade nej till förslaget – som därmed röstats ner i två delstater – efter att Kansas tidigare i år haft uppe samma fråga för folkomröstning.

Med andra ord så blev Mellanårsvalet 2022 en riktigt dålig natt för abortmotståndare i USA. Och faktum är att abortfrågan också kan komma att förklara varför Demokraterna gjorde betydligt bättre ifrån sig runtom i USA än vad många experter först trodde.

27% av väljarna har angett att abortfrågan var den absolut viktigaste valfrågan i Mellanårsvalet. Därmed hamnar den på andra plats efter inflationen (31%). Flera politiker såg detta komma. Gretchen Whitmer, den sittande guvernören i Michigan lade stor vikt vid att försöka stoppa Michigans triggerlag från 1931 som i princip också förbjuder alla aborter. Hon tog fallet till domstol, och kampanjade dessutom för att människor skulle rösta ja i folkomröstningen om rätten till aborter. Bli inte förvånade om eftervalsanalyser visar att Whitmers seger i guvernörsvalet kan tillskrivas abortfrågan mer än någonting annat.

Det var en ny era som inleddes i USA i somras när Högsta domstolen rev upp det konstitutionella skyddet för aborter i USA. 13 delstater med så kallade triggerlagar införde nästan omedelbart olika typer av omfattande abortrestriktioner. Men Mellanårsvalet blev en sorts revansch för de som vill se möjligheten till lagliga aborter runtom i USA.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.